Att använda sina kunskaper

För snart en vecka sedan så begav sig jag och min lille son, på 5 år, till en lokal sjö för att se om vi kunde fånga en gädda åt honom. Min fiskekompis Jimmy kom förbi och hjälpte till. Man har bara ca 5 kast innan lillpojken tappar både fokusering och intresse och som tur var så fick Jimmy napp ganska snabbt. Min lillpojk fick veva upp sin första gädda på 0,12 kilo men var lika glad som om han hade fångat en gädda på 10 kilo! 

Första gäddan

Första gäddan

Jag var nog lika glad och stolt som min son när jag såg honom stå där med “den superstora gäddan!”. Ödmjuk som han är så sa han “Jag vet inte vad det är jag gör för att vara en så här bra fiskare!”. Skulle jag säga samma sak i mitt fiskegäng så skulle jag åka på spö och då menar jag inget fiskespö :-). Fast det hade suttit rätt fint att visa upp en 10 kilos med samma glädje som sonen när höll upp sin bamse! 🙂

Ungefär en vecka senare när hela familjen är ute på en söndagsutflykt med båten så fick dottern en abborre på ett halvt kilo! Första abborren på spinnfiske och hon lika stolt som lillebror var när han fick sin gädda. Har en känsla att av att dessa två kommer att piska sin far i fiske om några år! 🙂 Det gör mig dock inget! Jag måste bara ta lite större gädda innan dess! 🙂

Claes Svartzonker Claesson, Mikko Seppänen och Mats från Gedifighters hade alla samma tips i jakten på storgädda när jag intervjuade dem. “Hitta ett vatten du vet innehåller stor gädda och kasta och kasta och kasta!”. Jag har googlat och pratat med personer och fått en del tips.

Dagen efter sonen fick sin gädda så åkte jag och Jimmy till en annan sjö som vi visste innehöll lite grövre gädda. Dagen innan hade jag fått två nya McRubber Jr som jag ville testa i två färger. Riktigt imponerad och förtjust i betets gång och fastnat för färgen McStrong! En läcker färg som jag hört gjort bra ifrån sig. Ett naturtroget bete. På grund av den låga vattennivån så gick det inte att sjösätta min båt utan det fick bli att hyra en båt. Det sved lite då jag gillar att leka med ekolodet!

Båtbesökare

En solig dag som denna så började vi satsa på att kasta med skeddrag i kanten av skuggan. Just i skuggan brukar jag finna dem när det är soligt dvs även under näckrosorna. När inte det gav resultat så förflyttade vi oss mot djuphålorna där ljuset har svårare att tränga ner. Ganska omgående så fann vi gäddorna. Den första timmen fick jag 4 st mellan 2,5 och 3,8 kilo. En skön bekräftelse på att vi hittat dem och vilka beten de var ute efter. Mitt bete var mest spännande tydligen inledningsvis medan Jimmy saknade McRubber Jr i sin beteslåda. Han hittade sedan en fiskliknande wobbler som jag tror att han aldrig fiskat med tidigare. Hur som helst så kom han ikapp. Nu hade vi båda fått vars 4 gäddor i samma storlek.

Gädda

Jag var på jakt efter de stora och bytte till en 25 cm McPike i färgen tånglake och efter ett tag högg det till med 3 snabba ryck. Jag gjorde mothugg men gäddan var redan borta. Jag vevade upp för att kontrollera betet och såg att det fanns djupa märken med ett avstånd på 20 cm. Antingen så hade betet tryckts ihop vid hugget eller så har en stor gädda varit på det. Jag föredrar att tro det sista även om det känns som för ett barn som får en kulglass där en kula ramlar av mitt på gatan.
Vi fortsatte vårt fiskande och jag bytte snart tillbaka till McRubber Jr som jag verkligen gillar. Jimmy höll ju på att dra ifrån.

Dagens största

Så hände en komisk sak. Jimmy fick ett hugg och rullen tjöt medan fisken rusade. Flera rusningar och vi anade en större fisk. När fisken närmade sig efter ett antal rusningar såg vi att han hade råkat kroka gäddan vid ryggfenan och därför var den stark som en best. Klart starkare än en 2,6 kilos gädda i alla fall 🙂
Vi vet att i vattnet har vi chans på 10 kilos gäddor men tyvärr blev det inga idag. Till slut landade vi på 12 gäddor med den minsta på 2 kilo och den största på ca 4 kilo. Fortfarande en bit från 10 kilosklassen men nu ska vi nöta i dessa vatten och vem vet, kanske håller man den framför kameran snabbare än man tror! Denna gången var det Jimmy som behövde passa en tid och som vanligt var det svårt att avsluta mitt i huggfesten! 

Jimmy och gäddan

Ni missar väl inte att rösta på era favoriter när det är dags att rösta på våra bästa gäddbeten? Fram tills att det är dags så finns det Gäddfemman på Youtube men även Pike Fight 2018 (Pike Fight 2018 släpps den 2 oktober på Youtube enligt ryktet!).

Hade hoppats hinna fånga lite fler och större innan det är dags för min operation som blivit lite försenad. Skam den som ger sig!

Skitfiske på er!

Gryningsfiskaren

 

 

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 5 =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik