En ny värld öppnar sig

Värmen håller i sig i början på juni och idag skulle det bli 31 grader. Tokvarmt och att sitta ute i en båt mitt på dagen låg inte riktigt i mitt intresse. Antingen upp tidigt och fiska, eller fiska sent eller avstå från fiske. Det sista var inte tänkbart och med tanke på mitt alias så fick det bli fiske i gryningen. Numera stolt ekolodsägare med en massa finesser och detta var första gången jag fick testa ekolodet i en sjö där jag fiskat ungefär 10 gånger. Jag har mina aningar och teorier men inga bevis på var fisken helst håller till. Att hitta ytliga näckrosor eller vass behöver man inget ekolod för men för att hitta bra platser under vattnet är desto svårare. Har många sjöar omkring mig i i Småland och utan ekolod så tar det längre tid att lära sig vattnen. Tid som jag inte riktigt vill slösa på. 

Hur som helst så vaknade jag av väckarklockan 03.15. Med ett utseende som Chewbacca, eller som min son kallar honom för, “Voff voff”, så började jag inse att det var en fiskedag som jag vaknade till!
Att bege sig till sjön utan mötande bilar är avkopplande bara det. Det blir inte sämre när man ser rådjuren skutta djupare ut i gräset när man passerar. Lika ljuvligt är det när båten glider av trailern ner i vattnet och en häger lyfter med tunga vingslag.

Morgonstund

Nu laddar jag mina batterier.

Nu är det dags. Klockan 04.30 så sitter jag där själv i båten och solen är på väg upp. Inte en människa inom synhåll och daggen ligger över vattnet. Nästan som en reklam med “Dina färger var blå” av Tommy Nilsson. Jag har ju ett mål med varje fiskedag efter gädda. Det är framför allt att tvåla till ett blygt personbästa men helst att nå över 10 kilosgränsen. Extra kul hade det varit om det var på ett Svartzonkerdrag eller Rapaladrag eftersom jag fått äran att intervjua Claes Claesson och Mikko Seppänen i tidigare artiklar här på Gryningsfiskaren. Målet är ett kortsiktigt men också ett långsiktigt mål. Får väl ta kontakt med en fiskeguide annars som en hjälp på vägen. 🙂

Jag hade upptäckt djuphålor på djupkartan som jag inte kände till tidigare och ville utforska dessa lite. Redan vid första djuphålan så kom hugget. En liten gädda kring kilot som högg på en av mina hemmagjorda rödvita jiggar. Egentligen var den gjord för gös men måste ju se vad som fanns där i djuphålan. Fisken syntes på ekolodet men den stod djupt. Nja, i djuphålan ska jag säga. Själva djupet var bara kring 4 m. Jag fortsatte över mina platser som jag ville kolla närmare på och se vilken typ av botten de hade mm. Näckrosbälten håller ju alltid gädda och jag testade även på grunt vatten även om jag var lite skeptisk till dessa med tanke på den värmen som varit. Rad Dog Spinnerbait är ett bra bete där och jag kastade rakt in bland näckrosorna. Efter några kast så högg det till igen. Även det en mindre gädda.

Soluppgång

En fantastisk känsla varje gång!

Dagen fortsatte och gäddorna fortsatte att drillas på Rad Dog Spinnerbait. Inne bland näckrosorna stod de villiga men de var små. Alla kring kilot. På platser jag har fått fisk tidigare så var det tomt på fisk medan på platser jag inte fått fisk på så stod det fisk. Måste erkänna att jag är imponerad av detta drag som man kan kasta in i tuff miljö och det levererar. 

Frågar man runt vad folk tycker om ekolod så tycker vissa det är ett måste medan motståndarsidan säger att det är fusk. Jag har väl också tyckt att det varit lite fusk tidigare men insett att det är som att få en utbildning i vattnet man befinner sig i. Jag kommer inte att gå djupare i hur ekolodet fungerar i denna artikeln mer än att jag är lyrisk över det!

Fisket fortsatte och värmen steg mer och mer. Nu började det snart att bli olidligt varmt och jag började känna att det var dags att bege sig hemåt. En sista vända över djupen med en “gösambulans” av märket Nils Master fick bli sista chansen. Det blev en del trolling idag för att lära mig sjön bättre ihop med ekolodet. Precis över en djupkurva högg det till. Ett hugg och sedan återgick spöet till normalt läge. Jaha, den släppte tänkte jag men ett litet ryck till fick mig på andra tankar. Jag tog spöet och började veva in. Nej, ingenting tänkte jag men sedan sprattlade något i andra ändan. Vet inte vem som blev mest förvånad men jag antar att det var jag när jag såg att det var en abborre på några hekto som satt i andra änden. Wobblern var inte mycket större än abborren måste jag säga. 

Nu närmade sig klockan 11 och det var för varmt för att sitta i båten. Jag misströstar inte efter 5 gäddor och 1 abborre även om gäddorna vägde lite för lite i snitt för man vill ju ha större. Tankarna far till Blekinges skärgård eller varför inte Åsnen, som ligger närmare. Sommaren har precis börjat så det är ingen brådska efter större gädda men funderar redan över nästa fiskeplats! Den stora gäddan ska ju upp!

Gädda

En gädda är trots allt alltid en gädda oavsett storlek.

Sammanfattningsvis: En bra dag helt enkelt!

//Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + tio =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik