Felix Pettersson från Karlskrona Gäddhäng + tävling!

Blekinge skärgård har ett bra gäddfiske! Själv har jag mest fiskat kring Karlshamn av det naturliga skälet att vi har släkt där. Har inte blivit fiske i Karlskrona ännu men det kommer det kanske snart att bli. Någon som har bra koll på gäddorna i Blekinge och framför allt i Karlskrona är Felix Pettersson som många känner igen från Pike Hero!

När jag såg Felix i Pike Hero kände jag igen mig själv i den åldern som när man försvann och fiskade med sina kompisar så fort man fick en chans. Där jag växte upp var det mycket ålfiske på nätterna med kompisarna. Fanns inte så många gäddor i mina hemtrakter i Skåne på den tiden. Nu när jag bor i Småland så finns det massor och gäddfisket är riktigt roligt! Tror det är dags att få lite tips från Felix i jakten på de riktigt stora! 🙂

Felix, du var ju med i Pike Hero 2017. Var det planerat när du tog dig till Sportfiskemässan att du skulle ansöka dit? Hur nervös var du?
När jag kom till sportfiskemässan 2017 hade jag redan anmält mig och visste att jag skulle på Pike Hero uttagningen. Det var nervöst fram till jag kom fram till juryn och började prata. När jag kom fram så började jag bara prata som vanligt när det gäller fiske och jag tyckte att det flöt på bra. När juryn skulle bestämma sig om jag skulle gå vidare var det inga tveksamheter alls och jag fick min biljett till nästa uttagning i Stockholm.

Hur har deltagandet i Pike Hero 2017 påverkat dig som fiskare och som person? Känner folk igen dig och kommer fram och pratar?
Jag skulle inte direkt säga att mitt deltagande i Pike Hero har förändrat mig som person, visst det är vissa som känner igen mig ibland men det tycker jag bara är roligt. Däremot så har jag nog förändrats lite som fiskare och fiskar mer seriöst nu efter Pike Hero. Jag har börjat fiska mer seriöst, fått flera samarbeten och det har gjort att jag har fått fler följare och blivit lite kändare. Ola Rasmusson från Olalures upptäckte mig från programmet och ganska kort efter det hade sänds klart blev jag sponsrad av honom.

Om du får ta med fem drag till fisket efter gädda. Vilka fem blir det?

När jag åker ut och fiskar har jag oftast med mig väldigt många fler beten med mig. Skulle jag bara få ta med fem beten skulle det varit en Crazy O Tail, en Hooligan Roach och en Hooligan Downsizer från Olalures samt en Buster Jerk och ett Atom.

Vilka tre färger tar du i så fall med dig?
Hade jag bara fått välja tre färger att ha med så hade det blivit, svart, motoroil och guld. De tre färgerna är nästan de enda jag fiskar med här i Blekinge så det hade inte varit ett svårt val. Svart till mitt mörkerfiske och motoroil och guld till fisket på dagarna.

Hur lägger du upp planen när du söker efter de stora gäddorna?
Först och främst letar jag upp betesfisken, finns det ingen betesfisk i området kommer det inte heller finnas några stora gäddor. När jag ska fiska efter dom riktigt stora gillar jag att börja fiska när det börjar skymma och fiska in i mörkret. Min erfarenhet säger att när det har blivit mörkt så blir alla smågäddor inaktiva medan de större blir mer aktiva. Om det beror på att det är lättare för en stor gädda att smyga sig på ett byte när det är mörkt eller vad det är som gör att stora gäddor är aktiva på natten vet jag inte. Men vad jag vet är att det är lättare att få en stor fisk i mörkret i mina hemmavatten. När jag fiskar i mörkret fiskar jag endast med stora mörka beten. Oftast är det bäst att fiska väldigt långsamt ganska högt upp i vattnet även om det är djupt för bäste siluett av betet. När det är mörkt tror jag att gäddorna vill ha tid att se betet så därför fiskar jag långsamt.

Vilken är din största gädda?
Min största gädda vägde 12,05 kg och var 122 cm lång. Den tog när det var mörkt ute och som sagt så är svarta beten bäst när det är mörkt. Den tog på en svart Hooligan Roach som förövrigt hänger i rummet fram till jag får en större gädda på något annat bete.

Fiskar du något annat än gädda och abborre? Vilken fiskart är drömmen att fånga?
Det är väldigt sällan som jag fiskar annat än abborre och gädda. Några gånger om året händer det att jag fiskar gös i lokala ån som kan vara roligt som lite omväxling. Jag brukar även åka till Göteborg en gång varje sommar och fiska lite i havet, men som sagt är det nästan bara abborre och gädda. Mitt drömfiske tror jag skulle vara att fiska stora fiskar på popper. Exempel giant trevally och yellowfin tuna är två arter jag väldigt gärna skulle vilja få på popper.

Om du får välja, tävlar du hellre i fiske eller blir det en fisketur med kompisarna?
Det kan vara roligt att både tävla och fiska med kompisar, men skulle jag bara få välja att göra något av dem skulle jag välja att fiska med kompisarna. Tävla är också roligt någon gång ibland, men det hade blivit för mycket att tävla varje gång man ska fiska.

Hur kom det sig att du började fiska?
Det var min morfar som tog ut mig på fisketurer när jag var väldigt liten och sen dess har jag varit fast. Efter det har jag fiskar väldigt mycket först med både morfar och farfar och nu när jag har blivit lite äldre så har jag börjat fiska mer med mina kompisar.

Vad föredrar du? Multiplikatorrulle eller haspelrulle?
När jag fiskar gädda använder jag endast multirulle för jag tycker man har bättre kontroll och kastar med mer precision med multirulle. När jag fiskar abborre använder jag både multi och haspel. Då använder jag haspel när jag fiskar med lätta beten eller vill kunna kasta riktigt långt.

Hur gör du när du letar efter rätt bete för dagen? Har du en rutin?
När jag åker ut så har jag ofta en plan som för det mesta funkar. När man har fiskar mycket så vet man vad som brukar funka vid olika förhållanden. Tex en solig sommardag brukar relativt små jiggar i motoroil vara bäst medan när man fiskar när det är mörkt brukar mörka beten vara bäst. Såklart är det ingen regel utan undantag och funkar inte det jag börjar med så testar jag mig fram mellan olika beten till jag ser något mönster i vad dem hugger på.

Hur ser framtiden ut? Har du några planer för fisket?
I framtiden vill jag såklart jobba inom sportfiske. Drömmen är ju att komma in i något stort team som CWC, ABU eller liknande annars så vill jag jobba som fiskeguide. Fiskevård är jag också intresserad av så det skulle med vara roligt att jobba med.

Följ gärna Felix och hans team på instagram @karlskrona_gaddhang där de lägger upp många av sina fångster.

Tack Felix för att du ställde upp och svarade på frågorna!

TÄVLING!

Nu har du möjlighet att vinna 3 fantastiska beten från Olalures!

Fyll i nedanstående formulär så har du chansen att vinna 1 st CrazyO – Tail, 1 st Hooligan Roach och 1 st Hooligan Roach Downsizer! (Alla i Motoroilfärg!)

OBS! Tävlingen är avslutad! 
Den som vann ovanstående tre drag är Joel Simonsson! Grattis Joel! Du kommer att bli kontaktad via mejl!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − elva =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik