Fiske som rehabilitering

Våren är alltid en hektiskt period. Jag bor på en gård som kräver en del arbete på våren. Inte minst skogen behöver skötas. I år är inget undantag. En del gran och tall ska planteras. Jag har börjat läsa en kurs på högskolan som heter Sportfiske och fiskevård på Linnéuniversitetet. Kursen är på distans på 50%.

Fantastiskt intressant kurs och jag skulle gärna vilja fortsätta om det fanns en påbyggnadskurs. Kommer i höst att skriva en artikel om den och berätta mer! Nu har jag läst hälften och hunnit med en artdugga dvs peka ut vilka fiskarter det är som visas på olika bilder, samt hade en tenta igår som slutade med ett VG. Det finns hopp med andra ord!

Innan har jag varit insnurrad på endast ett fåtal arter men nu vill jag fiska efter alla arter. Ett nytt mål har växt fram och jag ska fånga en ny art varje år! Vad det blir i år har jag inte bestämt mig för dock. Blågylta/Berggylta känns spännande men sedan finns det en hel del spännande vitfisk, inser man nu när man läser kursen.

Jag har med andra ord satsat på utbildningen i vår för att lära mig mer och förstå vattnet och fisken bättre så jag kan blir en bättre fiskare. Kursen omfattar även fiskevård och catch och release som är väldigt viktiga delar. Många kanske tycker de är tråkiga men man har ju också ett ansvar som sportfiskare och man inser också att med en massa fiskare som inte tänker efter så kan man förstöra fisket i ett vattendrag i många år framöver.

Jag har inte hunnit ut så mycket som jag velat detta året och det känns ju inte bättre av att se alla bilder på Instagram. Det jag lägger krut på nu (studierna) har jag dock igen lång tid framöver. Jag hann dock med att ta ledigt en dag från jobbet för att åka till Mäxarpagölen i Småland.

Många lyckliga storfiskare!

En göl med inplanterad regnbåge och öring som jag varit i tidigare. Ni kan se en video om det här.

Har inte varit vid gölen så tidigt på våren tidigare så visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. Det hade nyss varit premiär så jag hoppades dock på en massa fisk. Det fanns en anledning till att det just blev den 3 maj också. Jag fiskar nämligen alltid den 3:e maj. Det beror på att det är min fars födelsedag. Han lärde mig fiska och vi fiskade mycket horngädda/näbbgädda tillsammans när jag bodde i Skåne. Vi kunde fiska ett tag efter att han blev sjuk innan kroppen sa ifrån och till slut gav upp 2017. Så på hans födelsedag så fiskar jag alltid för att hedra honom och tänka på honom lite extra. Jag fiskar alltid själv den dagen och på något sätt så känns det som han är med mig och att vi fiskar tillsammans som förr.

Det är väl egentligen inga krav på att få fisk men just den dagen vill jag fånga något för att knyta ihop säcken. När jag kom till sjön så låg sjön tyst och stilla. Ensam vid vattnet i en natur i utkanten av en skog. Ganska snart fick jag dock sällskap av en flugfiskare och en spinnfiskare. Det var en knepig dag med vinden som skiftade och snurrade runt. Ena stunden var det sidvind och andra stunden motvind osv. Huggen var sällsynta.

Batterierna kan laddas på många sätt. Kaffe bredvid en sjö är ett sätt! För den som undrar så är det spotpris och elpriset är lågt! 🙂

De andra vid sjön fick inget heller men spinnfiskaren hade haft en på. Hade ju varit häftigt att fånga en på torrfluga men det kändes som fel dag för detta. Vaken var för få även om det var en del insekter på ytan. Grodorna hade lagt ägg och lite roande var det att se en större groda simma runt likt en besökare på simhallen och titta sig omkring.

Idag var det skönt att enbart stå vid sjön i värmen och jag njöt. Tystnaden och tiden att få tänka på min far gjorde det hela mer sentimentalt. Det är ju så. Man glömmer de ju aldrig, de som gått vidare, utan man accepterar på något sätt deras frånvaro men framför allt så är det vardagen som gör att man går vidare. Sedan kommer det en sak som påminner om dem och då blir de mer närvarande.

Vi förlorade 3 föräldrar på 2,5 år så det blev väldigt märkligt när det gick från värme och kärlek till att bli väldigt tomt. Under samma tid så fick vår son akutopereras i tarmarna, och dottern blev inlagd för kraftig magsjuka.

Man vaknade, gick upp och tillsammans orkade jag och frun att ta hand om barnen, gården och gå till arbetet för att sedan somna utmattade på kvällarna. På våren 2019 så blev det för mycket och jag blev sjukskriven.

En av mina absoluta favoritflugor. Vet inte var den kommer ifrån eller vem som gjort den men den har många fiskar på sitt samvete och numera så följer den bara med som maskot!

Det var en märklig tid där varje steg framåt som vi tog gjorde att vi hamnade två steg bakåt. Jag hoppas att jag slipper uppleva en liknande tid igen. Under denna period så kom fisket att spela en viktig roll. Jag begav mig ofta ut i naturen till sjö och skog och efter några månader så började jag fungera igen. Jag minns att jag skulle ta ut båten själv en gång när jag började må bättre och var nervös. Det skulle bli ett prov på om jag klarade av att hantera tankar med praktik och det var en knepig båtramp.

Jag lyckades få båten i vattnet men även upp på trailern och det var en vinst! Minns inte ens om jag fick fisk den gången. Så fisket betyder mer för mig än bara fångst och jag förstår de som säger att fisk inte är en hobby utan en filosofi eller passion. Fisket fick mig klara av denna tuffa tid och fick mig tillbaka i omloppsbana igen. Världens bästa medicin! Alla har vi våra egna knep att ladda batterierna men jag har hittat mitt.

Tillbaka till Mäxarpagölen. Plötsligt när jag stod i mina tankar kring det som varit och mina fisketurer med min far i Skanör/Falsterbokanalen så tog det tvärstopp i linan. En regnbåge hade huggit och den var både fräsch och pigg. 1,3 kilo och jag var mer än nöjd. Ingen annan hade lyckats få något och vi hade fiskat i ca 4 timmar.

En bra dag som kunde avslutas med fångst!

Jag behöll fisken för att filéa den och lägga i frysen. Hemmagjord sushi är aldrig fel och det ska bli kul att testa det på egenfångad regnbåge också! Det blev en bra dag och jag var den enda som fått fisk när jag lämnade gölen men jag tror jag fick lite extra hjälp från en annan fiskare i himlen. 🙂

/Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 6 =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik