Gör din egen spötub!

Många spön skadas eller skavs sönder under transporterna till och från fiskeplatsen. Har man ett favoritspö, lite dyrare spö eller helt enkelt är rädd om spöna så är det en bra ide att ha en spötub.

De finns att köpa färdiga med rem så det är enklare att bära dem. De finns i olika storlekar för olika antal spön osv.
Jag behövde en spötub för ca 4-5 spön och för transport i bil. Det kunde väl vara en kul grej att göra en egen? Det tyckte i alla fall jag. Vill du hellre se videon från Youtube hur man gör så finns den längre ner.

Först och främst så behöver du lite material. Inga dyra saker dock.

Inköpslista:
1. Avloppsrör (mitt var i 110 mm i diameter).
2. Ändlock (i samma diameter som avloppsröret).
3. Renslock (också det i samma diameter som avloppsröret).
4. Muff
5. Skumgummi.
6. Plastprimer
7. Plastfärg
8. Klarlack
6-8 är endast om du vill måla röret efteråt. De saker jag inte hade hemma köpte jag på Biltema.

Avloppsröret i 110 mm diameter.

Uppifrån och ner: Muff, ändlock och renslock.

Skumgummimaterialet

Rödsprit, plastprimer, plastfärg, klarlack och en slipkloss.

Då börjar vi! Så här gjorde jag.

A) Ta ditt längsta spö och mät utanpå röret.
Sätt en markering med en penna. Ta 2 papper (A4) och klistra ihop om ett papper inte räcker. Lägg pappret/papperna runt röret och rita en linje där du tänker såga.

Papper runt röret som linjal.

Såga sedan av röret och fila bort plastresterna på rörkanten.

B) Ta ändstoppet och lägg ovanpå skumgummit och rita runt om locket. Klipp sedan ut skumgummit och kläm fast det i insidan på locket.

Ändlocket som mall på skumgummit.

C) Tryck fast ändstoppet, muff, och renslocket i ändarna på röret. Jag valde att sätta renslocket i muffen och på så sätt bli längst upp. Då blev röret framtungt men när spöna placeras i spötuben så ändras ändå vikten bakåt pga delen med spögreppet väger mer än toppen. På detta sätt får man mer jämvikt än utifall all tyngd placerades längst ner + spönas tyngd. Jag tycker i alla fall att det blir lite lättare att bära då.

Dags att måla!
D) Vill man göra spötuben lite finare än ett grått rör så kan man måla röret. Gör det ordentligt istället för att bara ta färg och måla på. Den färgen kan du skrapa bort med en krona och håller inte för något. Gör så här istället för att det ska fästa bättre. Börja slipa hela röret med sandpapper så ytan blir sträv. Torka sedan det rent med rödsprit.

E) När man ska spraya så kan man behöva en ställning. Jag använde mig av en parasollfot som jag satte ett rör i. Sedan trädde jag spötuben över.

Spraystativet.

Spraya sedan med Plastprimer och låt torka. Jag sprayade 2 lager. Kan vara bra att öva lite på det avsågade röret som du inte ska använda. Då blir du duktigare och får det att rinna mindre. Små snabba sprut minskar risken för att det ska rinna. Låt torka några timmar.

F) Spraya sedan med Plastfärg. Jag sprayade 3 lager för att det skulle bli bra. Låt torka några timmar.

Nu ska det torka.

G) Spraya Klarlack. Jag sprayade 2 lager. Låt torka några timmar till ett dygn.

Det här med torka får ni ta med en nypa salt. Jag ville inte riskera mitt projekt och lät det hellre torka lite längre. Samtidigt är man ivrig och vill bli klar.

Färdig!!

Nu kan man sätta lite klisterdekaler och göra den lite häftig.
Hoppas ni tyckte det var kul och gör en egen tub! Berätta gärna hur det gick!
Vill ni se videon hur jag gjorde min spötub så kommer videon här.

Har ni tips på fler saker som är smidigt och roligt att göra själv till fisket så kommentera gärna eller skriv ett mejl!

//Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 17 =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik