Göstävlingen i Åsnen 2019

Nu var det dags för årets göstävling i Åsnen!

Förra året slutade vi på 2:a plats med bara 100 gram från en båt och förstaplats. Då var det 65 startande lag. I år startande 58 lag men detta året kändes det mer som det fanns fler tävlingsfiskare med i startfältet. Jag kan ha fel men så kändes det i alla fall. Christians pappa kunde inte vara med detta år så jag och Christian ställde upp själva.

Samling och sjösättning av båtar.

Första priset var 10 000 kr och vem behöver inte 10 000 kr? Endast trolling är tillåtet. Cityfiske i Växjö var som vanligt arrangör.
Christians dotter hade dagen innan haft 20 års kalas, eller nja det pågick till kl 03 och sedan gick Christian upp kl 05 igen.
Tävlingsmänniska som han är så ville han vara nykter till tävlingen och det lyckades han med och med god marginal.
Själv hade jag laddat upp inför tävlingen med nya fina wobblers men fjolårets succéwobbler (med identitet lika hemlig som Zorros ansikte) var självklart given.
En del kändisar från förra året var med men jag fick även möjlighet att bekanta mig med nya ansikten vilket var himla trevligt!

Väderprognosen lovade ostadigt och blåsigt. När alla skulle ut ur hamnen så var vi bland de sista båtarna ut. Man ska inte skylta med sina fiskeplatser inför de andra. 🙂

Om jag får välja fiskemetod så kastar jag helst. Om det har med att göra vad jag är uppväxt med eller att jag är för otålig för att titta på spön vet jag inte. Jag vet dock att jag vill hålla i spöet och känna hugget. Alla tycker vi olika men mina framgångar efter just gös (förutom placeringen förra året) har varit blygsamma. Jag tillhör dem som kan ha samma drag och utrustning i samma båt men som ändå inte har flyt. Även Zlatan har ju haft måltorka, eller? 🙂

Att jag saknar större gös på trolling kanske gör att jag inte har samma förtroende för fiskemetoden. Jag säger inte att jag inte gillar trolling utan bara att det inte är min favoritmetod. Alla fiskesätt är roliga på sina sätt. Nåja, nu till tävlingen. Ganska omgående efter start fick Christian fisk på ett av paravanspöna. Invägningsmåttet måste för denna tävling var 60 cm dvs om fisken inte är längre än 60 cm så räknas den inte. Vår gös var kring 52 cm. Det var en hel del ekon denna morgon men ju längre fram på dagen blev det blåsigare och ekona blev helt klart färre. Fler båtar flyttade sig till andra fiskeområden. Vissa flyttade sig dit det blåste mindre och vissa för att leta fler ekon. Vi hade en plan och stannade kvar på vår plats.

Dagens minsta gös blev “kidnappad” av en 15 cm Nils Master.

När vi skulle vända upp mot vågorna kom ett hugg på mitt spö. Jag lyfta ut skeppet och kände efter men fisken var redan borta. “-Jahapp” sa jag. “Det gör inget! Det var nog en krokad brax!”. (För att slippa frustrationen :-)). En ren lögn som alla säkert förstår. Innerst inne svor man som Kapten Haddock i Tintin!

Längre fram på dagen fick vi känna på formel 1-taktik. En bryggbåt kom in från sidan och la sig sedan framför oss och körde sicksack. Osjyst metod tyckte vi men när de sedan fick bottennapp så kom vi förbi och jag styr över en brant. Ett av spöna reagerade och paravanen släppte. Christians spö igen. Han började veva och efter ett osäkert besked bestämde han sig för att det kan vara håvfisk! Som dagens “hovmästare” så lyfte jag i gösen i båten och vi blev fundersamma på längden men mätte fram 62 cm! Gött! En fisk att få väga in!

Vinnarna med sin gös på ca 3,1 kg. HC Bygg

 

Vinnarfisken. Svårfiskad dag för de flesta.

Det blir ingen större denna dag. Det har varit en svårfiskat dag med en del vågor och flera båtar återvänder utan fångst. Förra året slutade vinnarfisken på 3,1 kg och i år är det nästan samma vikt. Första priset togs hem av HC Bygg (tror jag de hette) och vi slutade på 13:e plats av 58 startande. Vår gös vägde 2,12 kg så vi hade väl önskat och förväntat oss mer men det var fantastiskt roligt att vara ute ändå.

Glader eller Toker är en diskussionsfråga men roligt hade vi!

Nästa år ska vi ta nya tag och jag måste skaka av mig min göstrollingförbannelse! Dagen därpå kände jag att jag var tvungen att ge jakten på öringen en ny chans. Ska man bomma där med så kan man lika bra göra bom två dagar i rad. Jag hade bundit några nya flugor under veckan som jag ville prova också. Hur det fisket gick? Det får ni läsa i nästa artikel, jakten på öringen del 2.

Tack för att ni läste och skitfiske på er!

//Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik