Handgjorda beten från TaunoLures

Det är väldigt roligt att tillverka beten men i vardagen så har jag svårt att få tid. När jag började lära mig fick jag tidigt kontakt med Johan från TaunoLures. Alltid glad och hjälpsam och dessutom en fena på att tillverka mycket trevliga beten! Jag mötte honom på Sportfiskemässan i Jönköping för något år sedan. Vi hann prata lite men sedan hade han många kunder som stod och väntade så jag ville inte ta mer av hans tid.

Ett av Johans superfina beten.

Jag tänkte vi skulle få bekanta oss med Johan och hans betesbyggande och i samband med detta ska vi också ha en tävling där du har chansen att vinna Johans fantastiska bete!

Först och främst måste vi få veta, vem är Johan?
Ja du, vem är jag? En 41-åring med fru och en 10-årig son som är en fiskegalning (såklart!), padelgalning och golfgalning, men allra bäst är att få hänga med min familj, se sonen spela fotboll eller bara “vara”. Älskar naturen och framförallt sjön, spenderar gärna några timmar i en plasteka på den lilla sjön här bredvid, gärna med en kamrat såklart.

Johan med ett av sina stora intressen – padel.

Golf och padel är mina andra intressen som tagit upp mycket tid. Padel har jag spelat i några år, medan jag har hållit på med golfen i snart 25 år. Jag har även spelat golf på heltid i några säsonger. Har nu äran att få jobba med golf ur ett annat perspektiv, som varuhuschef för ett av europas största golfvaruhus.

Du är från Småland men bor i Norrköping? Hur kommer det sig att du flyttade till Norrköping?
Jag flyttade upp till Norrköping från den lilla hockeymetropolen Tingsryd 2004 med min förra tjej, främst för att spela golf på heltid då en klubb i närheten visade stort intresse för mig. Hennes föräldrar bodde här redan så valet blev “enkelt”, trots att min familj finns kvar nere i de småländska skogarna. Min fru är från Norrköping och jag älskar mitt jobb, därför blev jag kvar. Inget jag ångrar idag såklart!

Johan, mitt i produktionen.

Var kommer namnet TaunoLures ifrån?
Min pappa var född i Finland och för att bevara det finska arvet (antar jag??) så fick alla vi 4 bröder ett finskt andranamn, i mitt fall Tauno, resten kan man ju räkna ut:)

Ett annat av Johans fina beten.

Hur började du göra egna beten?
Jag har alltid gillat att fixa och dona, hamra, såga och spika. Det har jag garanterat fått från farsan. I uthuset i föräldrahemmet fanns en verkstad med alla tänkbara prylar, så redan för länge sen så fick en plåtbit bli ett fiskedrag med klassiska Atom eller Abu Hammer som modell. När vi köpte hus utanför Norrköping så fanns det ett utrymme att göra en liten verkstad/betesbyggarboa, så det var bara att sätta igång. Sen att det är vansinnigt roligt gör ju ingenting. 🙂

Vad har du för olika beten i ditt sortiment?
Har provat lite olika genom åren, men de främsta är ju TLS (TaunoLures Swim), ett jerkbait/swimbait med lite klassisk buster jerk-profil. George (döpt efter en viss Costanza) är en avkomma av TLS:en fast med en högre profil, mer “braxformad”. Sist men inte minst (jo minst också) TLP7 (TaunoLures Prototyp 7), ett mindre bete med en paddel, som jag inte gjuter själv. Alla beten är gjorde efter hur jag vill fiska, så enkelt som möjligt. Det ska inte behövas en påk till spö, multirulle eller annat. En vanlig utrustning som haspel eller multi ska funka. Kasta och veva, vill man twitcha hem betet så blir det lite med oregelbunden gång.

Alla dessa betena finns även gjorda helt eller delvis i vattenklart resin, en typ av plast som man gjuter. Blir rätt häftiga effekter av det.

Vad kostar dina beten?
Betena kostar 299:- inklusive moms.

Var kan man köpa dem?
Alla färdiga beten finns i min webbutik, www.taunolures.quickbutik.com

Hur ser ett bete ut från start till slut? Hur gör du?
Träbetena ser ut som vilken planka som helst från start. Efter sågning, slipning och fräsning ser det ut som ett bete, men är långt ifrån klart.

Mall används för att rita ut betena.

Utsågning av betena.

Dags att fräsa kanterna på betena.

Färdigfrästa beten.

Nästa steg är att borra upp för viktning i buken. Allt görs efter en mall. spackling och ännu mer slipning. Sen är det dags för grundlackning, 3 lager innan målning brukar krävas för en jämn och slät yta.

Efter det är det grundmålning. Jag använder nästan alltid vit färg till grunden. De flesta färger lyfter lite mer om det är vitt under. Självklart kan undantag göras ibland 🙂

Målning står näst på schemat, olika färger och mönster. Ibland använder jag folie under det sista lagret grundlack för att få en annan effekt. Egengjutna ögon åker på när all målning är klar. Sen ska ju buk- och nosögla dit. En droppe 2-komplim gör jobbet. Efter det väntar 4 eller 5 lager lack till för hållbarhet och finish. Mycket jobb och pill blir det.

Ett färdigt bete. Här med genomskinlig mage.

Hur många beten blir det per år?
Vill (läs vågar) helst inte räkna på det… 🙂

Du har tillverkat beten superfina beten till Gäddfemman. Hur gick det till?
Nja, inte riktigt så. Jag har gjort mina beten i gäddfemmans färger. Jag har fått kontakt med några av teamen i produktionen och fick frågan av Stephan “Dansken” på Sporting om att göra de färgerna på mina beten som de skulle sälja. Det gick ju oerhört bra måste jag säga, så jag kontaktade även Jonas på Upplev och Rikard på Sportfiskegiganten som ville också ha. Jättekul att få vara leverantör till dessa butiker. Extremt trevliga människor måste jag säga.

Gryningsfiskaren.se var i kontakt med Jonas på Upplevstore.se för att höra vad han hade att berätta om TaunoLures beten och så här svarade han:

“Taunos beten är mycket lättfiskade och håller hög klass på både finish och färgsättning. Fångar bra med fisk gör de också! En sak som är lite skoj är att Tauno experimenterar mycket. Hans beten som är delvis tillverkade av resin är coola! De får då en helt unik karaktär och annorlunda egenskaper.”

//Jonas, Upplev

Ett av betena från Gäddfemman som Johan gjort. Bilden publicerad med godkännande från Upplevstore.se

Vad tycker du är roligast i betesbyggandet?
Att få göra det som faller en in. Finns inga rätt och fel vad det gäller färger, mönster eller kombinationer. Det är bara fantasin som sätter stopp. Att sedan få fisk på eget bete, eller ännu bättre, att nån annan får fisk på mina beten är ju grädden på moset! Det dyker upp meddelanden då och då med folk som fått fisk på betena vilket är en magisk känsla. Sen är det en del som julpyntar med betena också har jag sett:)

Vilket är svårast eller mest pill med?
Svårast är att få till resinbeten i lagom vikt/balans. Det kräver en hel del efterarbete. Sen finns det ju mönster som är svårare än andra såklart.

Vilken färg säljer du mest av?
Jag gör oftast bara en eller två av varje färg, så det är svårt att säga. Men jag tycker själv att de med naturliga färger jag gör blir bäst resultat.

Är det trä som är roligast eller varför gjuter du inte gummi?
Jag har gjutit lite gummi innan, men det är lite för kladdigt och bökigt, såklart för att jag inte behärskar det. Men det är inget för mig längre. Att jobba med trä är härligare på nåt sätt, plus att det luktar godare.
Jag har gjort några beten i rökt ek, luktar som en nyöppnad flaska whiskey, supergott!

Visst blir man sugen att kasta betet längs med en vassrugge?

Sedan varar ju beta längre också! 🙂 Vilken är den mest minnesvärda fångst som skett på dina beten?
Oj, svårt. Men alla rapporter jag får in från de som fiskat med beten är ju superkul. Det värmer extra. Det är lika kul oavsett storlek på eventuell fångst. En av de första rapporterna kom från en tjej som heter Lina. Hon fick pb på ett av mina beten, det var superkul att höra såklart, det är även hon och hennes blivande man som har några av mina beten i granen hemma….:)
Jag har ett samarbete med en kompis som fiskar mycket, Oscar “prostaffer” Alderin, som skickar bilder på fångster då och då. Det är också superroligt att få!

Oscar “prostaffer” Alderin med fin fångst.

En annan kille som heter Robin Nero är en sanslöst duktig fotograf har köpt några beten och fotat dem, superfina bilder!

Varför tillverkar du beten mest i ek?
Jag har faktiskt gått över till bok numera. Bok väger lite mindre, vilket gör att jag kan bestämma mer över viktningen och efter att ha provat några beten i bok så fick det bli så. Lite enklare att få tag i rätt dimensioner och det är lite billigare också. Tycker även att det är lite mer lättarbetat. Ska jag där emot gör ett trärent bete, alltså utan nån färg och bara lack, då är ek absolut bättre då det är finare fibrer i.

Tack Johan för att du berättade hur du gör dina beten!

Nu är det ju också så här trevligt att du kan vinna ett av Johans superfina beten! 🙂
Mer om tävlingen hittar du på Gryningsfiskarens Facebooksida!

OBS!
Uppdatering: Tävlingen är avgjord! Stort grattis till Wade Konowalchuk och Mats Tapper Holmqvist!
OBS!

Önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Vi ses nästa år!

Hälsningar

Patrik, Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 3 mars, 2021

    […] ut är dock produkter från TaunoLures! Har redan skrivit om betena från TaunoLures i ett tidigare inlägg och även lottat ut två beten! Nu har man alltså chansen att köpa sitt eget. Varför det blev […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × tre =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik