Henrik Sandahl från Söder Sportfiske svarar på frågor

God fortsättning!

Henrik Sandahl är ett känt ansikte i Pike Fight och Perch Fight och är butikschef på Söder Sportfiske. Han har väldigt många 10 kilos gäddor på sitt samvete och jag har egentligen 1000 frågor till honom. Många gånger har jag känt att jag velat arbeta mer i fiskebranschen på heltid och är därför väldigt nyfiken på hur allt började för Henrik.

Henrik Sandahl och Nicklas Jonsson

Hur började fiskeintresset?

Halva släkten kommer från Yxlan i Stockholms norra skärgård och närheten till vattnet har alltid varit påtagligt. Fiskade från land ibland, men intresset tog fart först när jag lärde känna Roger Hellsten. Genom Roger lärde jag mig att fisket inte bara handlade om tur, utan att du kan påverka din ”tur”

 

Det syns när du och Nicklas tävlar att ni samarbetar bra. Hur lärde du känna Nicklas?

När jag jobbade i butiken Berras Sportfiske var Nicklas stamkund och han är även bekant till gemensamma fiskekompisar. Vi gjorde några turer ihop och fann att vi trivdes ihop.

 

Hur startades Söder Sportfiske?

Företaget startades 2005 när jag, Pierre Reif och Paul Reif köpte loss butiken Berras Sportfiske från Bert Mårdh. 2009 tog jag och Nicklas ett par luncher ihop där Nicklas skissade upp en vision om att E-handel kommer vara en viktig faktor i framtiden för all handel. Den lunchen slutade med att vi blev fyra delägare med 25% var. Under resans gång har jag och Nicklas förvärvat samtliga aktier och blev ensamma ägare under 2015. Sedan under 2018 tog vi in en ny delägare för att få hjälp att ta företaget till nästa nivå.

Vad jobbade du och Nicklas med innan ni öppnade Söder?

Själv gick jag industriskolan i Södertälje och sedan via Berras Sportfiske till butikschef för Berras innan vi köpte loss butiken. Nicklas är utbildad möbelsnickare, men har arbetat inom en mängd olika bolag samt drivit eget.

 

Har du någon annat intresse förutom fiske?

Svår fråga, men även om jag gillar utförsåkning och båtliv är fisket min livsstil.

 

Delar dina barn ditt intresse för fiske?

Min son hänger med på en Norgeresa varje år och ibland på något spinnpass. Döttrarna är svårare att få med, men jag försöker inte tvinga på mina barn mitt intresse.

 

Om du bara fick välja en fisk och fiskemetod som du tyckte var roligast. Vad hade du valt?

Spinnfiske efter gädda är något jag kommer att göra så länge armarna fungerar?

Tre färger du måste ha med dig när du fiskar gädda?

Rödsvart, Svartsilver och Tånglake

 

Fem favoritdrag du måste ha med dig när du fiskar gädda?

Rad Dog Spinnerbait, Buster Jerk, Mcrubber, Söderjiggen, Mctail med Big tail.

 

Hur ser din plan ut för att hitta en sjö som har stor fisk? Hur söker du sedan av sjön?

Jag fiskar mest spinnfiske i kustområden och våra större sjöar. Här försöker jag se sambandet mellan årstider och betesfiskens förflyttning. En studie av sjökort och djupkartor studeras för att sedan skissa upp en plan för dagen. Jag försöker alltid ha en teori innan fisket oavsett om den visar sig vara fel. Då lär jag mig alltid något oavsett.

Stämmer det att din största gädda är 17,15 kilo?

Det stämmer. 131cm och tagen via en Buster Jerk shallow i Söderkexfärg.

 

Vilken årstid fiskar du helst gädda? Varför just den årstiden?

Mars-November? Gillar alla årstider och de olika taktikerna som måste behärskas.

 

Hur fiskar du när gäddorna står nära botten och är svårflörtade? Tänker mig en sjö med 9 meters djup och på hösten.

Det är otroligt effektivt med trolling under den perioden, men då jag är spinnfrälst försöker jag envist dra dem med spinnspöt. Här gäller det att hitta den uppsamlade betsfisken för att fisket inte ska ske på måfå.

 

Hur fiskar du när lufttrycket sjunker och abborrarna är svårflörtade?

Abborrarna kan förvisso vara svårflörtade då, men jag väljer områden utan större djup för att ändå kunna fresta dem bottennära dit de sökt sig för att jämna ut trycket i simblåsan.

Tack Henrik för att du tog dig tid att svara på frågorna!
Även om man har en plan och eget sätt att fiska på så är det oerhört intressant att få höra hur andra hanterar situationer och vad de fastnat för. Jag slarvar mycket med kosten när jag är ute och fiskar. Har inte tid att lägga ifrån mig spöet. Detta året har jag lovat mig själv att ta en ordentlig paus om det går och laga mat med stormkök eller grilla. Har man mat i magen så har man lättare att koncentrera sig längre och följa den dagens taktik. Detta är målet för i år men även att fånga en 10+ kilos gädda så klart!

Ni missar väl inte Söder Sportfiskes nya satsning Predator Fight som kommer nu till våren 2020? Lagen som tävlar ska fånga gädda, gös och abborre!

 

Skitfiske på er!
//Gryningsfiskaren

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fyra × fyra =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik