Ingen skulle tro mig

Den här dagen var det simskola för barnen och hustrun hade kommit hem från sitt vilda äventyr på Gekås! Jag har aldrig känt en större oro för att hon ska komma hem med ett fullt släp och ropa “Det var på rea!”. Tur att jag har en sund hustru! Vet dock inte om hon säger samma sak om mig när hon ser mina fiskesaker lite här och lite där i huset. 

När familjen hade åkt iväg till simskolan så tystnade huset och man kunde höra sina tankar igen. Den första tanken som dök upp var: (inte helt oväntat) Fiskedags!
Såg fram emot frisk luft även om jag och barnen hade lekt gömme i skogen ett par timmar dagen innan. Det som fick styra idag var suget efter att fiska med popper.

Popper

Vad är då en popper? Jo ett ytbete som påminner om en wobbler utan sked och vars uppgift är att flyta och väsnas så mycket som möjligt för att locka till sig fisk. Man kan veva eller (som jag tycker är mer effektivt) rycka fram den. Det som är bra med popper är att man kan fiska den där det endast är 1 dm djupt och i grunda vattendrag med skit på botten så är poppers fantastiska. Jag har sett dem sedan jag var barn men aldrig trott så mycket på dem förrän jag var och hälsade på svägerskans familj och en av sönerna i familjen fiskade flitigt med poppers.

Popper

Popper i munnen på en 106 cm gädda. Bilden inte den bästa men med adrenalin i kroppen så blir det svårt! 🙂

Då testade vi just en grund sjö med mycket bråta på botten och medan han fiskade flitigt så tog det inte lång tid förrän jag hade bottennapp med ett softbait. När jag sedan själv testade så var jag ganska snabbt fast. Att kunna se huggen som känns som hajanfall påminner lite om flugfiske med torrfluga. Det som skiljer är att gäddan har rätt dåligt bordskick och tar sällan försiktigt. Tack Rasmus för denna lärdom!

Rasmus

Rasmus, poppernas kung

Dags att återgå till fisket! Jag åkte iväg till en sjö/göl som inte låg allt för långt bort där jag vet att det är grunt och ett paradis för poppers. Jag hade mina funderingar att det var för kallt för att det ska ge något men man måste ju prova.

Dags att fiska!

Väl framme så är det vindstilla och fuktigt i luften. Jag traskar ner till vattnet och börjar kasta ut min Rocket Popper från Abu Garcia. Ganska snart så börjar det bli molnigt och fuktigare och snart kommer även regnet. Min kompis Jimmy kommer ner med sin son och snackar lite. Testar att fiske lite med groda inne bland näckrosorna som brukar ge resultat men inte idag. Regnet fortsätter att vräka ner och Jimmy och hans son beger sig snart hemåt igen. 

Two faces

Always bring your happy smile! Två glada ansikten!

Nu närmade sig klockan 18  och vid ett av kasten så hinner inte poppern landa på ytan förrän jag hör ett stort plask! Linan hade inte ens hunnit lägga sig på ytan. Jag gör mothugg men känner inget motstånd. Borta! Ungefär 15 minuter senare när jag kastar mot samma yta så är det dags igen. Vid ett av spinnstoppen så syns en större våg bredvid poppern och jag känner att något knuffar till poppern två gånger. Det enda jag får tillbaka efter mothugget är en popper som sitter fast i linan och ser ut som en berusad abborre.

Abus Rocket Popper

Abu Garcias Rocket Popper, en vän betesboxen

Hugget kommer!

Skam den som ger sig och jag fortsätter kasta. Regnet har nu avtagit och det duggregnar bara. Runt klockan 18:40 så händer det plötsligt! I det vindstilla och lugna vattnet så kommer då äntligen attacken! Från ingenstans så skjuter en profil upp ur vattnet och jag kan se en större stjärtfena fara fram och tillbaka medan fisken jagar betet. Is i magen, is i magen går genom mina tankar och då känner jag kontakten. Jag gör ett hårt mothugg och håller linan spänd. Hur stor är den? Första intrycket var att den höll emot bra!

Det hade inte blivit helt mörkt men molnen och regnet gjorde att det var ändå svårt att se fisken. Fisken stannar och står helt stilla och gör sedan ett försök att gå utåt. Jag justerar slirbromsen så den inte är för hårt ställd. Efter ett tag så kommer fisken närmare och det är först när den är ganska nära som jag kan se den. Det jag ser är att gäddan är kring en meter och stor och fin men jag ser också att kroken sitter endast fast i en krok och i läppen. Ska man försöka pilla upp telefonen och ta en bild och riskera att jag tappar fisken eller ska jag fortsätta kampen och i så fall få höra att man hittar på om dess storlek? Att visa en bild på en fisk man nästan fick ligger inte för mig så det får bära eller brista. Jag har pratat med Jimmy om att jag tror detta vatten kan ha lite större fisk men Jimmy har aldrig riktigt hakat på den teorin, förrän efter detta då förstås! 🙂

Höstfiske

Kampen fortsätter

Gäddan börjar efter en stund bli trött och kommer närmare och närmare men ändå utom räckhåll. Varje försök att ta gälgreppet misslyckas på grund av att gäddan rusar ut igen. Efter ca 5 rusningar så har den tröttnat och glider upp mot mina fötter och jag kan ta gälgreppet och lyfta upp den. Jag ringer efter Jimmy och lyckas få fram något som kan förväxlas med en brölande älg men Jimmy förstår min småländska skånska och kommer snabbt. Han hjälper till med att ta foton och väga och mäta. En underbar fisk med en historia man skulle vilja studera. Gäddan mäter 1,06 m och vågen stannar på 7,3 kilo. En best i detta lilla vattendrag.

Gäddan

När jag kommer hem berättar jag för barnen som lyssnar med stora öron och Oliver tycker det är fantastiskt med en fisk som är längre än honom. Tove tycker mest jag ska tvätta händerna för det luktar pyton!
Själv njuter jag i till fullo och redan dagen efter börjar tankarna gå till betesbyggandet och att göra en egen popper.

Våra bästa drag för gädda

Snart är det dags att rösta på sina favoritdrag för gädda i olika katergorier! Ni som läser detta har i tidigare artikel fått möjlighet att nominera era favoriter så nu är det alltså dags att rösta fram de bästa dragen. Kommer alltså alldeles strax! Missa inte det! Tills dess: Skitfiske på er!

//Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik