Intervju med Claes “Svartzonker” Claesson

Hej allesammans!

Fiske är ju fantastiskt roligt och det finns massor av olika arter och sätt att fiska på. Det gör ju att mångsidigheten är ofantligt stor. Skulle man bli lite trött på ett sätt att fiska så finns det alltid andra sätt eller arter som man kan testa. För mig så njuter jag av att bara vara ute. Jag njuter av att sjösätta båten, att testa nya drag, förberedelser och sällskap av en god vän och självklart hoppas man förgylla dagen med en fin fångst. Regnbåge har jag fiskat sedan jag var en liten pojke men gädda är relativt nytt. Kustfiske var nära till hands när jag växte upp utanför Malmö och åkte man iväg så blev det put and takesjöar. När man sedan flyttade till Småland så blev gädda en naturlig fisk och här har jag ingen imponerande storlek som personbästa. Det vill jag gärna ändra på.

Jag har svårt att förlita mig på ett bete för dagen utan byter lite för ofta. Det måste det bli ändring på och en fisk på över 10 kilo vore lite som att vinna på Postkodslotteriet! En fiskare som jag tycker är spännande att följa och höra hur han tänker i de olika förutsättningarna är Claes “Svartzonker” Claesson. Lite som Yoda i fiskebranschen! Tänk om jag fick möjligheten att ställa några frågor till honom (Claes, inte Yoda!) som kunde hjälpa mig på vägen till en 10-kilos gädda och vet ni vad? Det fick jag! Här kommer en liten intervju med Claes som han så snällt ställde upp på!

Alla bilder kommer från Svartzonkers egna arkiv och publiceras med deras godkännande.

Claes Svartzonker Claesson

Hej Claes!

Roligt att du hade möjlighet att ställa upp på en intervju och även ge några tips på hur man hittar storgäddan. Jag är nybörjare på att göra egna beten men är totalt såld på känslan att ta fram ett bete och sedan stå där nöjd och belåten med nyfångad fisk. Du följer ju verkligen hela kedjan från betesbyggare, sportfiskare och till slut kock. Känner du att du fortfarande arbetar med hela kedjan eller vilket driver dig mest? (Betesbyggare, sportfiskare, kock?)

Claes:
Hej! Jo, det är en magisk känsla. Alla delar är viktiga men jag har aldrig jobbat i ”kedjan” du beskriver. Jag analyserar inte vad, hur eller vilket. Jag gör och lever i nuet och i skapandet och det är vad som är viktigt för mig.

McMio

McMio är ett Abu Garcia-bete som Claes designat.

När jag var yngre så satt jag framför tvn och följde Fisketur med Hasse på sommarlovsmorgon. Man testade fisketips och tekniker efter varje program. Idag är det du som inspirerar andra med dina tekniker och tips. Tänker du på hur stor påverkan du har på andra?

Claes:
Både ja och nej men mest nej. För mig är det väldigt viktigt att inte vara styrd. Om jag jämt skulle tänka på att jag påverkar andra så tar nog min kreativa resa slut. Jag lever i nuet och gör vad jag känner för.

Matdags

Har du alltid känt att du ska satsa på fiskebranschen eller var det något speciellt som fick dig att byta bransch där och då?

Claes:
Det fanns ingen plan att satsa på sportfisket för mig. Jag satsade egentligen på sportfisket när jag redan livnärde mig på det. Då gick jag all-in.

 

Vilka 5 drag är dina absoluta favoriter vid gäddfiske oberoende av hur klart vattnet är eller tidpunkt på året?

Claes:
Big McRubber
Svartzonker Tail
McTail
Ticsaren,
McRubbertail 34 cm

 

Jag har fruktansvärt dåligt tålamod när det gäller färger. Önskar att jag hade haft bättre tro på vilka färger jag ska välja. Vilka tre färger bör man ha med sig vid gäddfisket?

Claes:
Beroende på mjukt eller hårt bete skulle jag säga

Motoroil/brun guld
Blå pearl
Fluo röd, svart (red tiger)

 

Vilken är den största gädda du fångat viktmässigt?

Claes:
13,2 kg

 

Jag har mest fiskat vid kusten och gäddfiske och gösfiske är relativt nytt för mig. Det grämer mig att jag inte har en gädda över 10 kilo. Vilka tips skulle du vilja säga ge mig större chans att hitta drömfisken?

Claes:
Sociala medier är fantastiskt och det går att hitta mängder av info där.
Välj vatten du hört eller vet håller stor fisk. Studera sjökort och Google earth över dessa platser. Kolla vädret och planera efter jämt väder om det går.

McRubber

När jag är ute och fiskar så har jag en liten fan-klubb som består av hustru, min dotter och son. Barnen ger mig ibland en kram och säger att ”Vi älskar dig ändå pappa även om du inte får fisk”. Med andra ord så förväntar de sig inte att jag kommer hem med fisk. När du är ute och filmar bland annat Fiskefeber så förväntar sig ju hela Sverige att du fångar stora mängder fisk och dessutom stora. Blir du aldrig stressad över detta eller gav dig precis ännu mer press? 🙂

Claes:
Tanken ligger och gnyr såklart men jag har båda fötterna på jorden och så länge jag ger allt så är jag nöjd. Man ska inte gråta över spilld mjölk. Nappar det inte så är det bara å fiska bättre. Jag ger aldrig upp och varje kast räknas.

Fiske Svartzonker

Många som är ute och fiskar ser inte allt runt fisket utan det är enbart fångsten som räknas. När man följer dig så ser man att fångsten är en del men att du gläds av så mycket mer runt omkring som naturen, lukten, den friska luften mm. Är det svårare nu att koppla av ute på vattnet när fiske är ens yrkesbransch än när det var en hobby?

Claes:
Fiska handlar om så mycket mer än bara fisken. Det är väldigt emotionellt, helande, kreativt, tryggt och galet kul. Jag skiljer på privat och jobb fiske. Jobbfisket är inte samma som det privata.

Musky 2

Vilken typ av fisk tycker du är mest svårflörtad/svårfiskad?

Claes:
Musky!

Musky

Hemma får jag ofta gliringar att vi har fiskesaker överallt. Jag brukar förklara att fiske är en livsstil och bör vara lätt-tillgängligt! 🙂 Finns det något som heter att man kan ha för mycket fiskesaker?

Claes:
Jo definitivt. Jag tror att för mycket grejer hämmar och kan göra det svårt att till exempel välja teknik eller dagens strategi.
Blir lätt en dragbytardag om till exempel självförtroendet sviktar.

Gös

Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna trots att det är jul och en massa förberedelser. Vi får se om 10-kilos gäddan infinner sig hos mig nästa år men har verkligen fått lite fler tips och tricks som underlättar i jakten! Vill passa på att önska dig som läst denna artikel och Claes en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!

/Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

1 svar

 1. Janne skriver:

  Hallå!
  Trevlig läsning och intressant att få höra Svartzonkes svar på dina frågor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × tre =

0
  0
  Varukorgen
  Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik