Intervju med Mikko Seppänen

Äntligen smälter snö och is! Nu går det snabbt och båt och fiskeutrustning måste vara redo innan dess! Mikko Seppänen från team Rapala/Storm delar med sig av sina erfarenheter inför kommande fiskesäsong!

Hej Mikko!
Roligt att du ville ställa upp på en intervju! Nyligen fick jag ärva min fars alla fiskesaker och i lugn och ro satte jag mig ner och gick igenom utrustningen och betena. Min far lärde mig fiska och i hans fiskeutrustning fanns många minnen som tog mig tillbaka i tankarna till våra fisketurer då jag var liten. Hur var det för dig? Hur började du fiska?

Hej!
Just i dagarna har vi släppt en video om exakt det här ämnet där jag berättar om hur och varför jag kom in i fisket. Se den här!

Hur kommer det sig att du hellre fiskar gädda och abborre än flugfiske efter öring, röding och harr? Jag menar att du är från Dalarna och då är väl det paradiset för öring, röding och harr?
För mig är det förmodligen för att det är arterna jag introducerades för av farfar och var de arterna jag började med. Sen har gäddan som en topp-predator och dess brutala utseende och levnadssätt alltid fascinerat mig och huggen är helt magiska!

Har du någon fiskart som är vanlig på svenskt vatten som du INTE fångat?
Det finns många vanliga arter i Sverige som jag aldrig fångat då jag i stort sett bara hållit mig till spinnfisket efter gädda och en del abborre. Abborre är för övrigt något jag de sista två åren börjat satsa mer seriöst på och innan det var det bara gäddan jag verkligen gick in för. För att nämna några så har jag aldrig fiskat eller fångat en sutare och inte heller en lax, men tänkt ta tag i det någon gång bara för att ha det gjort så det kanske får bli en side goal i år 🙂

Nu i mars släpptes Perch Fight! Jättekul och spännande att följa! Vilka fyra lag är det som tävlar för de som missat programmet?
I årets Perch Fight tävlar Team Rapala/Storm med mig och Mathias Holgersson, Team Söder Sportfiske med Henrik Sandahl och Nicklas Jonsson, Team Westin med Jörgen Larsson och Daniel Nilsson samt Team Abu Garcia med Tobias Fränstam och Robert Jonsson. Så det är samma team som i Pike Fight 2016 fast några gubbar har bytts ut i vissa av teamen (Följ Perch Fight på https://youtu.be/rQc8u2JISYE).

Nu under vintern så gör jag lite egna beten. Det är himla roligt att experimentera och stillar fiske-abstinensen lite. Min 6-åriga dotter har gjort sitt första bete denna vinter och ska testa det till våren/sommaren. Bygger du några beten själv?
Jag bygger inga beten själv. Däremot har jag varit delaktig att ta fram Rapalas nya Pike Serie (Super Shadow Rap, X-Rap Peto och X-Rap Scoop). Jag har även uppfunnit viktsystemet som idag säljs under namnet Storm Multi Depth Screw System (MDSS). Ni kan se mig demonstrera systemet under Fishecos livesändning med mig. Vid 35:50 i programmet visar jag det, se nedan.

Vilka 5 drag är dina absoluta favoriter vid gäddfiske oberoende av hur klart vattnet är eller tidpunkt på året?
Om jag måste välja fem drag till mitt gäddfiske som jag ska bedriva året runt i alla vatten och väder så blir det följande:

Rapala Super Shadow Rap – Ett mångsidigt bete för året runt fiske från grunt till medeldjupt vatten. Även för pelagiskt jagande gäddor i övre vattenmassan. Fungerar lika bra som ett jerkbait som ett crankbait vilket öppnar för mångsidigt användningsområde.

Rapala X-Rap Peto – Tack vare att den simmar fint i de allra lägsta hastigheterna och tål vevas tokfort utan att kantra gör den till ett året runt bete. Sakta sjunk för grunt vatten och vid längre paus head divar den för att kunna fiskas även djupare. Kanonbete för de flesta situationer året runt.

Rapala X-Rap Scoop – Ett riktigt bra skeddrag och som många av oss vet så är skeddrag riktigt fångstsäkra beten vid många tillfällen. Jag använder detta ofta som sökbete när jag försöker lokalisera fisken genom snabbt spinn över stora områden men även som ett riktat bete då den ofta räddar mig tröga dagar. Fungerar kanon att fiska både grunt och djupare fiske. Riktigt bra tävlingsbete!

Storm R.I.P Curly Tail 8 & 6 tum – En stor långsamt rullande tail är ett måste i varje fiskares beteslåda. För egentligen allt fiske på alla djup och alla årstider, bara justera med vikterna i MDSS-systemet. Det är ofta det bete som våra grabbar i Rapala ProGuider Sverige fått sina största gäddor på.

Storm Seeker Shad – En riktigt klassiker som är helt outstanding och varit med och fångat fisk i massor med år. Jag väljer ta med denna som downsizern i min startfemma!

Vilka tre färger bör man ha med sig vid gäddfisket?
Om jag bara får välja tre färger som jag måste fiska gäddan med resten av mitt liv blir det följande.

Grön/gul – En riktigt bra allroundfärg som jag tycker funkar i de allra flesta vatten i stort sett alla förhållanden. Väldigt bra färg. Grönaktig rygg och gul/guldaktig buk vilket imiterar lite av en gädda. Nummer ett helt klart!
Skitmörtliknande – Också en allroundfärg som ofta fungerar och är ett bra komplement till grön/gul. Framförallt under soliga förhållanden tycker jag att de fungerar grymt bra!
Brunaktig – Typ tånglake och den typen av färger. Väldigt dämpad och lite neutral, sticker inte ur för mycket. Tycker dessa också är väldigt allround och fungerar som oftast.

Dessa tre färger kommer man väldigt långt på. I det hela är jag en kille som dom allra flesta gånger föredrar naturliga, dämpade och mörka färger. Men visst använder jag även skrikiga och fluorescerade färger, som till exempel Seeker Shaden som jag fiskade bra med på Mälaren under Pike Fight 2017.

Vilka är de största gäddor du fångat viktmässigt och längdmässigt?
Min tyngsta gädda vägde 13,8kg och var 122cm. Min längsta är 126cm men var väldigt smal och vägde 9,3kg. Jag har 17st gäddor över 10 kg och 5st över 120cm. Allting enbart på spinnfiske med artificiella beten. Drömfisken är en gädda på 130cm+.

Vilka tips skulle du vilja ge mig som ökar mina chanser att fånga den stora gäddan?
En fråga som är svårt att svara kort på då det är så många saker att ta hänsyn till. Generella tips är att först och främst försöka hitta ett vatten i närheten som du kommer ha möjlighet att fiska ofta i och som du på något vis kan ta reda på att det med säkerhet finns större gädda i, till exempel genom att googla eller prata med andra fiskare. När du väl har ditt målvatten så tycker jag du ska satsa stenhårt på den och fiska väldigt mycket i det vattnet istället för att byta för ofta. Försök lära dig vattnet utan och innan genom att fiska där alla årstider och i alla förhållanden. Fiska av de grunda partierna, grynnor, djupare områden och våga prova fiska pelagiskt kring betesfisk eller där du tror gäddan kan jaga. Genom att du genomför den här typen av projekt en gång i ditt liv och verkligen lär dig ett vatten och hur och vart du ska fiska under olika förhållanden så kommer du till slut kontinuerligt fånga stor fisk där samtidigt som du har byggt upp din kunskap och ditt tänkande när du sedan går vidare till andra vatten. För även om inte samma taktik fungerar i de nya vattnen så har du nu verktygen att snabbt bryta ner ett vatten och kunna observera nycklarna till framgång där. Välj gärna ett medelstort vatten som inte är för mäktig uppgift att lära sig utan och innan och heller inte ett för litet vatten där variationerna är för få. Det ska vara en lagom utmaning till en början och framförallt ska du ha kul!
Man kan givetvis också besöka välkända vatten/platser för att eventuellt snabbare få sin drömfisk men det kommer inte att bygga den genuina kunskapen och rutinen om varför saker och ting fungerar och hur. Ha tålamod och låt det ta tid, i längden kommer du mycket längre på det!

När Mikko och Mathias Holgersson tar emot 7:E pris i World Predator Classic 2016 i Holland! En bild som inte publicerats tidigare!

Finns det några regler för fiske under vår, sommar och höst för att lyckas bättre?
Detta kan självklart variera väldigt mycket mellan olika vatten men några tumregler enligt mig är följande:

Vår – Långt innan lek försöker jag räkna ut vart gäddorna övervintrat och så börjar jag fisket där. Det kan till exempel vara ett av de djupare områdena i ett system där även bytesfisken klumpat över vintern men det kan också vara en grund vik eller mar där gäddan stått med till exempel braxen över vintern. Här tycker jag absolut att oftast så krävs väldigt långsam hemtagning av betet och många gånger bottennära om det inte är väldigt grunt då. Mycket handlar om tålamod och fiska ofta så man träffar rätt dag då gäddan ofta fortfarande kan vara nästan helt apatisk. När det börjar värma på lite i vattnet så ställer sig gäddorna generellt utanför sin lekvik där de sen kommer göra sina bestyr. Precis utanför där det är lite djupare står de ofta och väntar och då riktar jag ofta mitt fiske där. Det kan även vara gropar något djupare än resten av viken där de samlas och inväntar rätt temp. Även här gäller oftast väldigt långsamt tempo. Detta är också tiden då jag ofta väljer att ta en paus från gäddfisket för nu brukar de vara väldigt romstinna och riskerna finns att dom släpper rommen i båten vid fångst så var försiktig och fundera om det är värt det eller inte.
Sedan går gäddan in och leker och då tycker jag verkligen att man ska låta dem vara ifred så vi har en stark stam även i framtiden så jag avstår att ens tipsa om sådant fiske. Efter leken så är fisket ofta bra alldeles där de lekt eller precis i anslutning till området. De fyller på energin och äter det mesta som kommer i deras väg. Vissa rör sig utåt beroende på vatten och vissa står kvar och inväntar att till exempel mörten kommer in för lek så dom har enkla byten.
Kort om vårfisket: Innan lek, fiska supersakta och ha tålamod. Handlar ofta om att invänta rätt dag. Minimalt blyade jiggar fiskade bottennära är ofta hett. Efter leken går gäddorna bananas och man fiskar ofta grundare och snabbare med beten som syns och hörs mycket.

Sommar – Sommargäddan äter mer än i det kalla vattnet och det här är också en rolig årstid där så många olika beten och metoder kan fungera. Det handlar ofta om att lära sig sitt egna vatten och ifall gäddan där jagar på de grundare områdena och trivs i vegetation som ger skydd och syre eller om det är ett vatten där många av de större gäddorna lever och jag pelagiskt eller kring grynnor och djupbranter. Vattnets karaktär och stam av bytesfisk är viktiga ledtrådar i var man ska leta. Syresättning i strömmar, runt uddar etc kan vara avgörande faktorer i den värsta hettan. Personligen nattfiskar jag gäddan väldigt ofta under sommaren då många av de stora verkar mer aktiva då.
Höst – Senare mot hösten brukar de börja äta upp sig inför vintern och det här är en årstid där de allra största betena är viktigare än någonsin. Ofta handlar det om att hitta de större koncentrationerna av rätt bytesfisk för att lyckas. När man väl hittat dem så fiskar man ofta i anslutning till dem där gäddorna jagar, vare sig det är braxar som gått in grunt eller pelagiska stim av mört eller annat. Generellt drar jag ner tempot mer och mer desto kallare det blir men vissa dagar kan fortfarande snabbt fiskade beten vara nyckeln men en sak är nästan alltid klar under hösten, stora beten!

Sista frågan! Finns det något som heter att man kan ha för mycket fiskesaker?
Absolut inte! 😀 Det här är våran passion, våran tillflyktsort och varmt vi får spänning i tillvaron. I det ingår det att sortera beten till skön musik hemma på kvällarna, knyta tackel med polarna och serva prylar på vintrarna. Brinner man för något och det gör dig glad och får dig må bra så ska du självklart unna dig det 🙂 Sen kanske man inte behöver allt man har egentligen för att lyckas i sitt fiske, men det är kul 😉

Det är precis vad jag tycker. Hustrun där hemma har nog en annan åsikt men man vill ju vara förberedd på allt! Tycker det är jobbigt när man känner att man saknar beten eller utrustning för dagen när man är ute och fiskar! 
Mer om Mikko läser du här: http://www.rapalaproguide.se/mikko-seppanen/

Tack Mikko för att du tog dig tid att svara på frågorna och tack till dig som läste intervjun!
/Gryningsfiskaren

Bilderna ovan kommer från Mikkos egna arkiv och har publicerats med godkännande från Mikko.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 + nitton =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik