Jakten på öringen, del 2

Dagen innan hade vi varit med göstävlingen i Åsnen utan större framgång och en viss trötthet fanns i kroppen. Jag kunde inte riktigt släppa att det fanns öring i vårt klubbvatten och eftersom det inte blev någon öring förra gången så fanns målet kvar, även om det blev många regnbågar den gången.

Jag är nybliven medlem i sportfiskeklubben SFK Forellen i Alvesta och föreningens klubbvatten Mäxarpagölen är ett vackert vatten i skogskanten. Här har man i år alltså valt att släppa i både regnbåge och öring och just öring är jag förtjust i. Gölen har fått en brygga men även en sorts flytbrygga som man kan använda för att dra sig ut i mitten av gölen och få lättare att kasta.

Mäxarpagölen

När jag fiskar så föredrar jag lugna vatten istället för vatten med många besökare. Jag låg lite efter med sysslorna här hemma på gården men ju äldre dagen blev desto mer fiskesugen blev jag och tankarna gick åt flugfiske efter öring igen. Som medlem har jag rabatt på fiskekortet vilket gör det lättare att enbart fiska några timmar istället för att man behöver vara iväg en hel dag. Just idag passade några timmar väldigt bra.

Sagt och gjort så packade jag ner fiskesakerna och begav mig till Mäxarpagölen. Väl framme var jag ensam och ytan låg spegelblank och stilla. Jag kastade ett tag med mina flugor jag bundit under veckan. Väldigt få vak om några alls. En bil dök upp med två män som var nyfikna på gölen och pratade lite. Medan de var ute och pratade med mig passade en miljon flugor på att flyga in genom de öppna dörrarna på besökarnas bil. “Vad i hel…” utbrast föraren när han kom tillbaka till bilen och jag kunde inte annat än förstå dem då flugorna gärna varit i vägen för mig tidigare under fisketuren.

En stund senare dök tre andra killar upp och även de var nyfikna på gölen. Gölen börjar bli populär efter inplanteringen av öring från Långhults Lax AB i Ryssby antar jag. Vem vill missa detta? Hade varit trevligt att besöka Långhults Lax för att få en inblick i hur allt fungerar så vi får väl se, det kanske ges möjlighet till det framöver? 🙂

Jag har en hemlig plats vid gölen som jag tycker om där fisken ofta rör sig. Jag började fundera lite hur stor chansen för fisk var idag då det fortfarande knappt varit några vak. Samtidigt som jag funderar över detta så ser jag en virvel bakom min hemmagjorda Muddler och jag biter mig smått i läppen och försöker ha is i magen.

Flugen fortsätter närmare så som ungefär en halv meter men inget hugg. När flugan närmar sig en meter så kommer äntligen hugget och jag gör ett snabbt och hårt mothugg. Som jag är van att göra, Christian! 😉

Fisken rusar direkt ut mot mitten av gölen innan den går i sidled. Väl uppe i ytan ser den mörkare ut än de tidigare jag fångat och jag misstänker att detta är en fisk som varit här ett tag.

Efter några få rusningar så kommer fisken närmare och jag kan för första gången se täckningen på fisken. Det är ingen regnbåge! Det är en öring! Äntligen! Lika glad som jag är att se att det äntligen är en öring, lika orolig är jag att den ska slita sig. Det är inte många som har slitit sig men Murphys lag (Lagen om alltings jävlighet) är en lag som man nästan förväntar sig i denna typ av situation!

Fisken börjar bli trött efter ett flertal rusningar och det börjar närma sig håvdags. Jag går ut lite i vattnet och inser att ena stöveln är långt ifrån vattentät. Nu spelar det ingen roll för jag skulle lika gärna kunna gå på brinnande kol för att få håva denna fisk. Öringen glider över håvkanten och fisken är säkrad!

Öringen, visst är den vacker?

Det första som slår mig är dess fantastiska dräkt. Det är inte många fiskar som är vackrare än en öring, tycker jag. En fantastisk fisk!
Nöjd och belåten väger jag fisken och vågen stannar på 1,52 kg. Nu var målet uppnått men öring är helt klart något jag gärna skulle vilja fortsätta att fiska efter.

Jag fortsätter mina kast och ca 30 minuter senare kommer en liknande situation. Jag ser en liten virvel efter min Muddler och sedan kommer ett hugg. Mothugget sitter även nu och tankarna på en öring till finns ju där helt klart. Fisken är mycket blankare och jag ser ganska snabbt att det är en regnbåge. Den kämpar på och gör några rusningar innan den glider in i håven. 1,64 kg stannar vågen på. Inte en öring men fantastiskt trevligt ändå.

Dagens fångster

Två timmars fisketur och helnöjd med resultatet studsar jag tillbaka till bilen som en glad och lycklig hobbit i Fylke! Ni som läser detta får gärna kommentera vilka era favoritflugor och färger är! Alltid roligt att höra vad andra fastnat för.

Nu när målet med att fånga en öring är uppnått så kommer jag nog att gå tillbaka till målen med att fånga gädda över 10 kilo och abborre över kilot. Har inte fiskat abborre så mycket ska jag erkänna så det blir spännande! Har planer på att få hjälp av ett riktigt proffs men mer än så berättar jag inte nu! :-).
Det kommer sen.

Skitfiske på er! 🙂

//Gryningsfiskaren

 

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 29 juni, 2020

    […] fiskesakerna i bilen och körde mot Mäxarpagölen där jag varit tidigare och fiskat efter öring. Den gången då jag lyckades överlista en 1,5 kilos öring glömmer jag inte i det första […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 1 =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik