Jakten på öringen

Jag har aldrig lyckats få en öring och en härligt fin insjööring har alltid lockat mig. När jag var barn kom min äldre granne hem och visade upp sin stora insjööring, och där någonstans började jag sukta efter att själv få en insjööring.

Nu i dagarna fick jag höra att de hade släppt i öring i ett ganska närliggande vatten. Jag tog därför semester en dag och begav mig dit i hopp om att fånga en öring. På plats var det endast en fiskare till men som snart försvann då han glömt sina mediciner hemma. En sjö helt för mig själv! Kanon!

Morgonen bjöd annars på fuktig väderlek med en del regnskurar. När man kliver ur bilen och känner doften av småländsk skog så spelar vädret inte så stor roll. Inte ett enda vak när jag kom och jag började fundera på om de därför gick lite djupare. Den första timmen hände inte så mycket mer än regn och… ja det var nog allt. Ett överraskande hugg på en olivfärgad Wolly Bugger satte dock lite hopp i spel. Fisken släppte ganska tidigt och hade mest nafsat lite på flugan. När det nalkades kaffe så passade jag på att byta till Europa 12 och hann inte vända mig om för att ta kaffe innan en regnbåge var uppe och nafsade. Dock försvann den lika snabbt. Jag försökte intala mig själv att vakna till nästa hugg så jag var beredd.

På denna plats i Småland har jag fiskat tidigare och då slutade det med 6 fångade regnbågar. Jag hade inga förhoppningar om lika bra eller bättre fiske idag. Förra gången var vädret lika labilt som idag och då körde jag Muddler Minnow. Varför inte ge den en chans igen? Sagt och gjort så bytte jag fluga till Muddler Minnow och hoppet började växa ganska snabbt. Vädret gick från regnigt till molnigt och solen tittade fram då och då. Ett hårt hugg från en pigg fisk som drog iväg. Efter ett antal rusningar så var den landad. En regnbåge över kilot. Efter regnet vaknade fiskarna till och de började jaga och äta igen. Jag placerade min fluga utanför en liten udde som jag tänkte att fisken passerade men också för att det blåste i den riktningen. Ramlade något gott ner i vattnet så blåste det dit. Plötsligt såg jag att linan rörde sig i sidled och jag gjorde ett snabbt mothugg. Jodå, fisken satt kvar. Även den var pigg för sin vikt även om detta var en mindre fisk under kilot som fick gå tillbaka.

Dagens första landade fisk som kommer att gravas.

En ny fisk gick upp och vakade och jag försökte lista ut i vilken riktning fisken simmade och ett vak några meter längre bort pekade på att den simmade åt höger. Jag placerade min fluga ca 2 meter höger om vaket och gjorde mig beredd. Plötsligt såg jag virvlar bakom flugan och sedan kom tvärstoppet. Även denna kring kilot. En fisk lite längre bort vakade och verkade gå i cirklar. 2-3 vak nästan på samma ställe gjorde att jag trodde den höll sig kvar. När jag kom dit placerade jag flugan i mitten på vaken och väntade ivrigt. Jag ser dig, tänkte jag för mig själv och sedan kom hugget. 

Sådär höll det på och jag hade inte ro att ens sätta mig och dricka kaffe. Vem kan avbryta en sådan huggkavalkad? Kaffet är dock ett väldigt viktigt inslag i fisket! Efter att jag fångade min andra regnbåge så köpte jag ett nytt fiskekort via swish. Ansvarig från fiskeklubben ringde sedan upp och pratade lite. Han var nyfiken på hur det gick och jag fick också höra att ca 20% var inplanterad öring. Hoppet tog alltså ny kraft och jag fortsatte sedan jakten på öringen.

En paus med det viktiga kaffet som man endast får dricka efter fångst!

Den sista regnbågen var en lurig en. Jag såg en virvel bakom flugan och kände ett svagt nafs i flugan. Jag han inte göra mothugget innan den var borta. Sedan kom ett nytt nafs och ett till. Då tänkte jag att nästa nafs jag känner så rycker jag till direkt. Jag gjorde mig beredd! Nafset kom och jag gjorde ett mothugg för kung och fosterland! Fisken satt men den hade andra planer än att bli snabbt landad. Pigga rusningar ut mot djupare vatten men efter några rusningar så gav den upp. 10 st landade regnbågar på 8 timmar! Fantastiskt kul!

Att njuta av stunden är viktigt!

Tyvärr så blev det ingen öring denna dag men en fantastisk dag ändå! Flugan som idag fångade 10 regnbågar har gjort sitt och blev därmed pensionerad och hamnar på Hall of fame på väggen! Alla kast och landad fisk gjorde att hela armen och axeln värkte. De sista kasten påminde om armarna på Ace Ventura i “Den galopperande detektiven” när hans armar blivit bedövade med bedövningspilar. Jag rörde mig lite som motsatsen till Let’s Dance men lovade mig själv att sluta om jag landade en tionde fisk även om det inte var en öring.

På väg hem med matfisk.

En helt magisk dag och jag hade fruktansvärt kul! Det blev ingen öring som sagt men om du som läser detta och har ett bra tips på var det finns goda chanser att få öring i Småland så hör gärna av dig! Det går bra via mejl eller i kommentarsfältet! Alla tips uppskattas!

En hård arbetsdag för flugan som briljerade!

//Gryningsfiskaren

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fyra × 2 =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik