Jonas Milton från CWC svarar på snabba frågor!

Ni som följt Gäddfemman och Abborrfemman från Tackle Shop Productions (på Youtube) eller som varit inne hos Upplev i Linköping vet säkert vem Jonas Milton är! Tillsammans med Håkan Fransson så har de varit ett starkt lag i de olika Gäddfemman- och Abborrfemmanproduktionerna och varit ett lag att räkna med varje år.
Detta året är sista året som Jonas är med. I alla fall som tävlande i lag Upplev.

Hej Jonas!

Trevligt att du ville ställa upp på lite snabba frågor!

Hur hamnade du i fiskebranchen?
Jag har pysslat med lite av varje under åren. Intresset av att arbeta i sportfiskebutik föddes tack vare ett sommarjobb på AT-Outdoor i Vimmerby, där jag jobbade under flera somrar, och vid behov. Arbetet var superskoj! Efter det testade jag på massor av yrken, men föll 2014 tillbaka på att jobba i fiskebutik då det var det roligaste och mest givande jobb jag haft. Jag höll faktiskt på att starta en egen fiskebutik i Linköping när jag av en slump kom i kontakt med Andreas som äger Upplev. Efter lite diskussioner så blev det så att jag började jobba där istället för att öppna eget. .

Vad fiskar du helst efter?
Jag växlar mellan gädda och abborre. Abborrfisket är väl det som är roligast då det verkligen sätter ens skills på prov för stunden. Förr var det all in på gösfisket, men det gick till överdrift så det fiskar jag nästan ingenting längre.

Hur fiskar du helst?
Fiskesätt alltså. Jag spinnfiskar enbart numera. Anledningen är hugget som man annars går miste om vid t.ex trolling och mete. Roligast just nu är NED och jerkfiske efter abborre. Även pelagiskt gäddfiske är vansinnigt skoj!

Vilka 5 favoritbeten har du för abborre?
1. Flytande TPE-mask på Ned-skalle.
2. Flytande TPE-kräfta på Ned-skalle.
3. Astro Vibe
4. Piglet
5. Pigster

Vilka 5 favoritbeten har du för gädda?
1. Guppie 13,5cm
2. Stort gummibete typ Pig Shad osv.
3. Jerkbait av något slag. Typ Buster Jerk
4. Pig Shad JR
5. Atom 55g

Tre färger som du bara måste ha med dig?
1. Naturlig mört, nors eller gösfärg (Abborre, Gädda)
2. Motoroil av något slag (Abborre, Gädda)
3. Red Devil (Gädda)
4. Coppertreuse/Brown Chartreuse (Abborre)
5. Junebug (Abborre)

Vilken årstid fiskar du helst och varför just den årstiden?
Spelar ingen roll. Alla årstider har sin charm och fiskemetod. Favoriten är nog dock höstfisket efter abborre.

Hur många gäddor över 10 kilo har du fångat?
17st

Hur många abborrar över 1,5 kilo har ni fångat?
Det är ett ganska bra gäng. Har tyvärr inte hållit räkningen på dem. De flesta är från kusten. Min hittills största är på 1730g. Jag har tre stycken över 1,5kg från insjö som jag är stolt över att ha lyckats fånga. De växer minsann inte på träd i mina hemmavatten.

Du har ju lämnat Upplev nu. Vad ska du göra i stället?
Jag har, som de flesta som följer mig nu vet, fått anställning på CWC som säljare för mellansverige. Lite produktutveckling ska jag också försöka hjälpa till med mellan varven. Riktigt skoj utmaning ska det bli! (Edit: Nu har jag jobbat på CWC i 5 veckor, och jag trivs som handen i handsken!)

Kommer du fortfarande att tävla för Upplev i Abborrfemman och Gäddfemman?
Jag kommer såklart vara med i båda produktionerna som släpps under 2022 då de redan är inspelade, men sedan blir det någon annan som får ta min plats.

Eftersom du tävlar i både gäddfemman och abborrfemman så tar det ju mycket tid. Det är ju inte bara tävlingsdagarna utan även rekandet före tävling. Hur mycket tid lägger ni ner på dessa dagar egentligen?
Oj! Det är långt mer än man tror. Det är ju en väldigt prestigefylld tävling där alla gör allt för att vinna. Mycket fritid innan man åker och rekar går åt. Först och främst måste man ha en ordentlig plan för vilka vatten man ska testa.

Oftast vet vi två förutbestämda vatten där alla team ska fiska två av de tre tävlingsdagarna, och måste såklart lära känna dem. Sedan har vi ju en fri dag då varje team helt fritt får välja vatten inom ett begränsat område.
Här gäller det verkligen att göra research! Dels med hjälp av kartor och eventuella sjökort. Även lokala förmågor utfrågas, tips inbringas och analyseras.

Vi tar reda på vilken betesfisk det finns i vattnet för att kunna lägga upp en plan för att fiska efter de stora fiskarna på rätt platser.
Detta gedigna arbete sker långt innan vi ens är på plats. En vecka innan inspelning försöker vi hinna reka så många som möjligt av de vatten vi valt, -för att antingen utesluta eller ha med i potten av potentiella vatten att tävla i.

Många mil med bil, och mycket loggande av sjöar blir det under denna tid. Väldigt lite vila blir det under reket, då tiden på vattnet är alltför viktig. I slutet av inspelningarna är man helt slut som människa. Men det är det ta mig tusan värt, för det är så galet skoj under tiden.

Finns det någon fångst som du minns speciellt mycket som du aldrig kommer att glömma?
Jag har såklart många minnen. Alla stora fiskar gör avtryck i minnesbanken på ett eller annat sätt. En speciell händelse skedde inför inspelningarna av Gäddfemman som släpps i år. Vi hade rekat upp en plats enligt hörsägen och sjökort. När vi kom dit så såg det glödhett ut. Förhoppningarna var skyhöga. Vid andra kastet på platsen får jag ett sånt sjuhelvetes hugg. Fisken går inte att rubba.

Går bara bestämt på djupet hela drillningen. Väl vid båten så går det verkligen inte att få upp den. Spöt ligger pressat mot relingen, och jag tänker att den här är riktigt stor. Börjar tänka 15kg+. Den kommer till slut upp och mäter 113cm och strax över 10kg. Galen kondis på den fisken! Den släpps åter och reket är egentligen klart.
Jag riggar betet och tar ett kast till. Åt ett annat håll. -Pang! Så händer samma sak igen. Tungt och jävligt och går djupt. Väl i håven så undrar både Håkan och jag vad fasen som händer. Ytterligare en Gädda med samma kondis som den förra. Två gäddor över 10 kilo på två kast efter varandra. Det kommer garanterat aldrig ske igen!

En annan speciell händelse och fisk är mitt PB på Gädda. (123cm, 12,8kg). Jag var ensam ute och vertikalade gös på en känd gössjö, vilket var det enda fiske jag bedrev under fem års tid. Tack vare vinden så lade jag mig i lä bakom en udde i sjön. Väl framme så dök världens eko upp på skärmen och jag släppte ned jiggen. Ekot steg sakta upp, precis som en gös beter sig.
Sen small det bara till och jag kände att det var en riktigt stor fisk i andra änden. I min hjärna var det hela tiden en gös. Säkert ett svenskt rekord.
En bit bort låg en annan båt och bevittnade min långdragna fight. Den smög sig närmre och närmre.

Till slut låg gäddan i håven, och de som känner mig vet att jag har svårt att hålla adrenalin och känslor instängda. Jag jublade och skrek. De i båten åkte fram och undrade på knackig engelska om jag mådde bra. -Yes, of course! I have the biggest pike I ever caught in the net. I’m super happy! Gubbarna i båten var tyska fisketurister med proffskameror och filmkameror. Så de tog massa bilder och filmade releasen och allt. De fick min mejladress och telefonnummer så de skulle kunna skicka materialet till mig när de kom hem. Därför tog jag aldrig några bilder på gäddan med min egen telefon.

Det ångrar jag bittert då det aldrig kom några bilder. Jag tog ju inte deras uppgifter i all hets.. Så om ni två tyska herrar läser detta så vill jag väldigt gärna ha bilderna ni tog på mig för 10 år sedan. 😁

Är det bara du i din familj som gillar fiske?
Ja, tyvärr är det bara jag som gillar det. Mitt extrema intresse har gett resten av familjen avsmak tror jag… 😂

Har du några andra intressen än fiske?
Inga specifika nörderier då det tyvärr inte hinns med, men jag gillar att laga och äta god mat. Att gå och drälla och pula med olika göromål i sommarstugan är trevligt, och ger en inre frid på något sätt. Förr var jag väldigt intresserad av motorcyklar, men det fick stå åt sidan för fiskets skull. Resa för att upptäcka och uppleva nya saker är också najs.

Har du några favorithacks till fisket? (Alltså något som är enkelt att göra själv som du ofta använder dig av?)
Jag har väl inga riktiga “hacks” förutom att när jag gör Carolina-tackel så sätter jag ett flötesstopp högst upp på riggen, och ett längst ner närmast kroken. På så vis kan man enkelt variera tacklet så man får rätt presentation för stunden.
Flyttar man ner allt hela vägen till kroken så har man en Texasrigg. Annars kan man tack vare stoppen sätta själva bulletvikten och pärlan precis vart man vill så man får olika avstånd till betet.

Vid pelagiskt spinn efter gädda så sätter jag alltid en trekrok i ett lekande och två fjäderringar precis uppe på huvudet av gummibetet. Ena ringen fäster jag i öglan på skruvskallen som jag oftast använder.
Den andra i kroken såklart. 95% av alla gäddor som hugger sitter på just den. De hugger hårt mot skallen vid just det fisket.

Tack Jonas för att du ställde upp och berättade om ditt fiske! Lycka till i framtiden på CWC och med ditt fiske!

Ni som vill se Abborrfemman och Gäddfemman kan besöka Tackle Shop Productions Youtube-sida!

Skitfiske på er!

//Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik