Jörgen Larsson berättar om sitt fiske

Jörgen Larsson från Westin är känd sedan många år i fiskebranschen. Med otroligt många stora fiskar på sitt samvete och en stor kunskapsbank så är det ju ingen tvekan om att han tillhör fiskeeliten i Sverige!

Jörgen med en riktigt fin långa.

När jag tänker på Jörgen så ser jag honom främst som abborre- och gösfiskare men han har ju fiskat många fler arter än så. Kanske är det för att jag mest följt hans videoklipp på Youtube när han fiskar efter abborre och gös. Det är ju inte utan anledning man skulle vilja skapa en app för telefoner som heter ”Fråga Jörgen”!

 En app som skulle varit otroligt uppskattad de dagar man provat alla sina egna idéer! Tror ni inte?

Jörgens största abborre i Sverige på 2,27 kg

Hej Jörgen!
Nu är äntligen våren på väg! Vad har du för dig under vintern när det blir kallt?

Vi har ju knappt haft någon vinter de senaste åren vilket har gjort det möjligt att köra båtfiske efter abborre under vissa perioder. Tidigare var jag väldigt förtjust i att ismeta gös, jag gillar när fisket blir lite nördigt och man kan grotta ner sig i detaljer, något som passar ypperligt när man försöker bli klok på och överlista knepiga gösar från isen. Men nu är det nog sex vintrar sedan vi hade någon säker is här nere i söder så man har tappat det fisket.

Hur började ditt intresse för fiske?

Jag har i princip fiskat sedan jag var en liten parvel. När jag var liten så tog min far med mig till sjöar, dammar och små vattendrag utanför hemorten och det var väl där intresset för djur, natur och inte minst fiske fick sitt fäste.

En mäktig gädda på 17,2 kg.

Vad är du utbildad som och jobbat med tidigare före Fiskefeber? Vad hittar du på idag?

Jag har egentligen ingen specialutbildning som journalist utan det föll sig bara så att jag under skolåren upptäckte att jag hade en viss fallenhet för att skriva och sedan har jag fortsatt på det spåret.

Jag medverkade i en artikel i Fiskejournalen redan 1982 och sedan har jag återkommande medverkat i svensk och utländsk fiskepress med artiklar. 2004 fick jag chansen att bli chefredaktör för nystartade Fiskefeber i Sverige och där blev jag kvar i nästan nio år. Numera jobbar jag för danska Fairpoint Outdoors/Westin och pysslar bland annat med produktutveckling och marknadsföring.

En praktfull gös.

Jag har hört att du har fotografering som hobby? Är själv förtjust i att fotografera. Passar ju kanon ihop med fiske. Är det Canon eller Nikon som gäller?

Jag använder Nikon och ska sanningen fram så varierar väl intresset för att fotografera. Numera är jag inne i en period när jag tycker det är ganska skönt att inte släpa med mig kameraprylarna under fisketurerna. Vi får väl se om jag hittar tillbaka till fotograferandet igen…

Är det abborren som är favoritfisken? Varför?

De senaste åren har jag fokuserat på abborrfiske. Det var faktiskt en av de första arterna jag riktade mitt specimenfiske efter och jag fick min första stora abborre redan 1981. Under 1980- och 1990-talet fiskade jag oerhört mycket efter abborre. Sedan blev det andra arter, inte minst gös, och många års paus innan jag tog upp abborrfisket igen för några år sedan. Det var en speciell känsla, lite som att komma hem igen, måste jag erkänna.

Möjligheterna att rikta fisket efter en art med många olika typer av metoder och beten, alla detaljer i fisket, tilltalar mig. Tidigare hade jag använt alla tänkbara metoder i jakten på stor abborre, men numera är det bara spinnfiske som gäller. På något sätt ger det mig en större personlig tillfredsställelse att överlista en stor abborre på ett konstbete.

Vilken är din tyngsta abborre och vilken är din längsta abborre?

Jag har i skrivandets stund lyckats samla ihop 176 abborrar över 1,5 kilo från 23 olika vatten, varav 20 exemplar över magiska 2 kilo. Min hittills största abborre fångade jag i Holland 2016 och den vägde 2,71 kilo.

I Sverige har jag fått abborre upp till 2,27 kilo. Under några år valde jag att inte mäta mina fiskar, men den längsta jag har mätt korrekt var 51,5 cm.

Den största abborren på 2,71 kg i Holland.

Hur många fiskepass gör du ungefär på ett år?

När jag var yngre var det fiske var och varannan dag, men i dag är det förmodligen betydligt färre än vad folk i allmänhet tror. Många antar att jag fiskar sju dagar i veckan, men så är inte riktigt fallet. Jag skulle gissa att jag har någonstans kring 75 fiskedagar om året.

Tre drag du tycker man måste ha med sig för att fånga stor abborre?

Svår fråga eftersom olika situationer ofta kräver olika typer av beten, men jag skulle välja 9 cm Shad Teez, 7,5 cm Stanley The Stickleback och 5 cm Buzz Bite wobbler.

En tjusig röding.

Vad har du för tre favoritfärger på beten för abborre?

Det får bli Headlight, Bass Orange och Motoroil Gold.

Hur roligt tycker du det är att tävla i fiske? Tävlar du helst eller fiskar du helst bara på skoj?

Jag har tävlat väldigt mycket genom åren i allt från pimpel och mete till havsfiske och trolling. Innerst inne är jag nog en tävlingsmänniska, men nu på gamla dagar föredrar jag att fiska för nöjets eller för utmaningens skull.

Slätrocka i Skottland.

Är du en god eller dålig förlorare?

Helt ärligt så är jag en riktigt dålig förlorare!

I PredatorFight, vem slår du helst?

Det spelar egentligen ingen roll. Det finns inte någon speciell person jag vill slå, snarare handlar det väl om att försöka vinna över de lag som är störst konkurrenter för tillfället. Men det är alltid roligt att tvåla till de som snackar mest och högst…

En fin gös till.

Vilken metod har gett dig störst abborre?

Mina största abborrar har jag fått på jigg, men jag har även fångat 2-kilosfiskar på wobbler.

Hur fiskar du helst om du bara fick välja ett sätt?

Jag gillar när det är lite trögt fiske. När man får finlira med lätta mjukbeten på grunt vatten och verkligen jobba för att överlista varje fisk. Experimentera med beten, färger och fisketeknik. Stunder när fisket i hög grad sker på känsla och inte på rutin. När varje fångad fisk ger stor glädje och tillfredsställelse.

Stör i Kanada.

Finns det en händelse när du fiskat som du minns extra väl?

Oj, jag har naturligtvis oerhört många fiskeminnen både från Sverige och från andra länder, så det är inte helt enkelt att välja ut en speciell händelse.

Min första karp från 1980, som jag endast 13 år gammal fick efter flera års drömmar och försök att överlista de mystiska fiskarna, var en magisk upplevelse. Storgäddorna i Löddeå, en lång fajt med en jättelax på Hanöbukten och rekordsiken från Skräbeån har också etsat sig fast i minnet.

Min första tvåkilosabborre som dröjde mer än 30 år. Flera fiskeresor till andra länder har också bjudit på fantastiska upplevelser; havsfisket i Norge, malar och karpar i Frankrike, Spanien, Rumänien och Kazakstan. Stör i Kanada och nilabborrar i Egypten. Listan kan göras väldigt lång…

Den mäktiga Nilabborren i Egypten.

Tack Jörgen för att du ställde upp och svarade på frågorna och berättade om ditt fiske!

Jörgens videoklipp kan ni se på Westins Youtubekanal.

Det börjar dra ihop sig till årets Predator Fight! Förra året slutade Jörgen och Daniel Nilsson med Team Westin på andra plats tätt efter Abu Garcia. Hur ska det sluta i år? Missa för allt i världen inte detta!

Mer om Predator Fight hittar ni på Freewater Pictures youtubekanal.

Skitfiske!

//Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

ett × 4 =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik