Kan du dina knutar?

Grinnerknuten, Trileneknuten eller Palomarknuten? Spelar det någon roll?

Ja alltså tänk dig att du har en av dina finaste fiskar på kroken och du ser att när fisken går upp i ytan så sitter betet perfekt men helt plötsligt så känner du hur slak linan blir. Inte nog med att du tappade fisken utan du tappade betet också. Det är oftast i sådana situationer man kanske har lärt sig vikten av en bra knut. En kedja är ju inte starkare än den svagaste länken.

När jag förr i tiden fiskade med min far så använde vi alltid nylon. Det fanns inget annat. När en kompis sen började köra med flätlina i färg för det var både häftigt och mode så skakade en del på huvudet och menade att det funkar lika bra med nylon. Det har det alltid gjort. Idag har jag flätlina på alla mina rullar! I början fortsatte jag med samma knut nämligen Trileneknuten men efter ett par tappade fiskar och beten så lärde mig att jag körde på fel knut för den typen av lina. Jag testade därefter Palomarknuten vilket var enkelt men numera kör jag helst med Grinnerknut. Funkar kanon!

Olika knutar används till olika linor, tjocklek och olika användningsområden. Jag tycker Fiskelandet har beskrivit 7 viktiga knutar väldigt bra och jag tänker inte uppfinna hjulet igen utan tycker helt klart att du ska ta en titt på Christoffers reportage om knutar här!

En viktig sak som är gemensamt för alla knutar är dock att fukta knuten innan du drar åt!

Grinnerknut
Grinnerknut. En favorit! Foto: Från El-Ge.se

En sista sak som många kanske glömmer. Ibland så kan det vara bra att ta bort en del av linan så man har en bra lina och inte en som skavt mot stock och sten och redan är skadad. Allt för att kunna landa sin drömfisk när den väl hugger! Den bortklippta delen ska ALLTID med hem igen eller i en soptunna.
Fast detta vet ju en Sportfiskare! 🙂

//Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

elva + nio =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik