På besök i Mäxarpagölen

Dags för semester men innan bilresan till Kolmården skulle bli av så behövdes ett fiskepass. Ut med båten och tillbaka igen på 4 timmar lät lite stressigt denna dag. Speciellt när man var helt slut i kroppen. Det hade varit skönt med ett smidigare pass. Jag fick med mig Fredrik på en tur till Mäxarpagölen.

Mäxarpagölen är en göl i Alvesta kommun i Småland som har både regnbåge och öring. Just öringen är jag extra svag för och jag visste att det fanns öringar kring 3 kilo som simmade där. Fredrik hade inte flugfiskat på länge och tyckte det skulle bli kul. SFK Forellen har Mäxarpagölen som sitt klubbvatten och de har gjort fina förbättringar där de senaste åren. Två grillplatser finns för den som vill njuta av en god måltid på plats och flytbryggor mm.

Mäxarpagölen

Jag har varit i Mäxarpagölen flera gånger och trivs bra där. Gölen ligger i utkanten på en skog och ingen stor väg i närheten. Tranor, hägrar och rovfåglar flyger över gölen och man möter alltid ett mysigt djurliv. Ibland hör man hackspetten hacka i träden, bina flyger ofta ner till vattenkanten och dricker och fiskar man i slutet på juli så hoppar det smågrodor kring vattenkanten.

Denna dag så var jag före Fredrik till Mäxarpagölen och traskade runt lite. Normalt sett rinner det en bäck ner i gölen och syresätter vattnet men nu har det varit torka ett tag här i Småland så bäcken var torrlagd. Vattennivån hade därmed sjunkit i gölen och det hade nog bildats lite alger på ytan eller så var det pollen som låg kvar. Hur detta skulle påverka fisket visste jag inte. Däremot tror jag det skulle bli svårt med torrfluga. Var lite orolig att jag lurat dit Fredrik i onödan så vi skulle gå fisklösa därifrån. Jag tror dock aldrig att jag har åkt ifrån Mäxarpagölen utan att få fisk.

Det brukar vaka mycket i Mäxarpagölen men idag var de färre än normalt så jag började ju att fundera. Vi kastade ett tag och både jag och Fredrik hade hugg på. Mitt första hugg såg lite komiskt ut. Jag drog in linan men precis när jag släppte linan för att ta ett nytt tag så drogs linan snabbt ut igen precis som det pågick en dragkamp. När jag tog linan igen och gjorde mothugg så hann jag känna att det var en motståndare i andra änden innan den var borta.

Det kändes hoppfullt att de fanns där och var villiga att hugga.

Plötsligt ropade Fredrik att han hade fisk och jag började känna en viss lättnad. När regnbågen på kilot låg i håven kunde jag andas ut och vara nöjd över att Mäxarpagölen levererade igen och som vanligt får jag säga. En extra utdelning var att nu hade vi fångat en fisk och då får alla dricka kaffe. En regel som vi har. Om en i sällskapet fångar en fisk så får alla dricka kaffe. 🙂

Fredriks tar dagens första fisk.

En stund senare så såg jag linan som snabbt rycktes tillbaka igen men var beredd denna gång och gjorde ett hårt mothugg. Nu satt fisken kvar. Den var smalare än Fredriks och saknade den rosa sidan och hade tydliga prickar på sig. Min favorit! En öring! Den var precis under kilot men i fin kondition.

Därefter så dröjde det inte så länge till nästa hugg men det var ett nytt försiktigt hugg. Jag kastade ut på samma plats igen och väntade tålmodigt. Då kom ett nytt hugg och mothugget satt. Denna gång var det en regnbåge över kilot som hade lite mer krut i sina rusningar. Nu hade jag fyllt kvoten på två fiskar men släppte tillbaka den sista i hopp om att få en till.

Fredrik ropade snart “fisk” igen och en ny regnbåge låg snart i håven efter sina rusningar. Vi hade nu båda tagit vars 2 fiskar och jag trodde inte det skulle gå så snabbt. Klockan var bara 9 och vi hade fiskat i knappt 3 timmar. Trodde det skulle vara extra svårt med tanke på den sommarvärme som vädret hade erbjudit de senaste veckorna. Fredrik behövde bege sig då han hade en tid att passa men jag kunde inte sluta.

Fredrik med regnbåge

Hade inte Fredrik haft en tid att passa så är jag övertygad om att han hade köpt ett nytt fiskekort för det är svårt att sluta när det är så kul! Jag stannade dock kvar och fiskade lite till. Vädret skiftade och mer vind nu och nu blåste algerna på ytan bort helt. Jag fiskade där det var lite djupare i hopp om att fisk skulle söka sig dit för bättre temperaturer. En stund senare hade jag ett nytt hugg.

En ny regnbåge som även den bjöd på en trevlig kamp. Min tredje fisk för dagen och vågen slutade på 1,3 kg. Klockan var 10 och det var dags att lämna. Nöjd och belåten packade jag ihop fiskesakerna och traskade mot bilen. Hade det inte varit för att jag saknar en riktigt stor gädda och abborre så hade jag absolut fiskat mer efter öring och regnbåge.

En bra dag sparat i ett foto.

Flugfiske är otroligt avslappnande och ibland är det väldigt skönt att inte ha så mycket saker när man går där runt fiskevattnet. Det känns lite primitivt och enkelt på något sätt och fridfullt med tystnaden utan motorer. Allt har sin tjusning men idag var detta precis vad jag behövde.

Får ni chansen natt besöka Mäxarpagölen så tycker jag absolut ni ska göra det.

Nu är videon klar från fiskedagen och ni kan se den här nedan.

Här hittar ni priserna, vägbeskrivningen och regler kring Mäxarpagölen på SFK Forellens hemsida.

Skitfiske på er!

//Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 28 september, 2021

    […] Vill ni hellre läsa om besöket så kan ni göra det här! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 14 =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik