På jakt efter personbästa

Hösten har kommit och med stormsteg och målet med att dra upp en större gädda kändes enormt frestande.
Tyvärr så kunde ingen fiskesugen kompis hänga med. Att avstå från att ge sig ut på sjön på grund av detta kunde jag inte.

Jag hade dagarna innan funderat ut vart på sjön jag skulle satsa. Jag tänkte satsa på södra sidan då vindriktningen varit SÖ dagarna innan. Betesfisken borde samlat sig på lovartsidan i södra delen av sjön. På morgonen hade jag störst chans att fånga dem på grunt vatten innan de drog sig ut på grynnorna. Problemet var att det endast skulle vara andra gången som jag fiskade i denna sjö och utan djupkarta eller ekolod så blir det svårare men riktigt kul att leta sig fram.

När jag anlända till sjön var det en fin höstmorgon på 8 °C och vindstilla.
När gäddan går in på grundare vatten så är den skyggare och mer lättskrämd och eftersom jag skulle fiska väldigt nära båtplatsen så blev det att ro dit istället för att starta motorn. Betesfisken var vaken och aktiv.
Det plaskade till och betesfisken hoppade i tappra försök att undgå rovdjuret/rovdjuren som jagade dem. Dagen innan hade jag införskaffat Buster Jerk Dirty Roach (skitmörten) 15 cm från Cityfiske i Växjö. Bytte några ord och teorier med personalen som jag brukar. De är alltid hjälpsamma och kommer med bra synpunkter. Jag kastade ett par kast men inget hugg.

Jag går ner i storlek tänkte jag och ser vad som passar. Platsen var noga planerad. Förutom att betesfisken var samlad där så var det ett utlopp till sjön med vass och näckrosor. Som en buffé för gäddorna. De måste bara finnas här! Jag tog fram en Westin Swim i färg Dull coward och log lite. Denna rackare har varit effektiv för gäddorna tidigare. Jag kastade in mot utloppet och plötsligt tog det tvärstopp. Mothugget kom och en gädda kring 1,5 kg landades. Efter några kast efteråt så landades en ny i samma storlek.

Nu måste Buster Jerk “Skitmörten” få en chans till tänkte jag och kastade ut och draget hann landa och nästan omedelbart därefter small det till. En ny gädda i samma storlek. Båda trekrokarna satt i munnen och det var svårt att komma till och ta gäddgreppet när trekrokarna satt så pass långt in. Nu hade det gått 1 timme och redan 3 fångade. Så här på hösten så tror jag mycket på naturtrogna beten. Buster Jerk Metallic Perch ville jag testa och redan på första kastet efter förra gäddan så small det till igen. En lite större gädda lite över 2 kilo kämpade på och hade tagit draget lika glupskt som förra. Totalt blev det 6 gäddor på 2 timmar varav 3 tagna på Metallic Perch. Alla mellan 1,5 och 2,5 kg.

Båt på sjön

Hur mycket jag än tyckte om att fånga många gäddor så var det de större jag ville åt om de fanns. Efter den 6e gäddan så vände vinden hastigt från SÖ till NÖ och ökade i vindstyrka. Jag valde att lägga mig vid lovartsidan vid en ö och ankra upp och kasta. Där var det resultatlöst och faktiskt vid alla lovartsidor som jag valde gav ingenting. Vid ett ställe körde jag med Buster Jerk Dirty Roach igen och helt plötsligt kände jag ett hastigt stopp sedan var draget borta. Jag hann inte ens försäkra mig om att det var ett hugg förrän det var över. Trots tafs på 45 cm så försvann beteslås och allt. Typiskt när draget inte var ett dygn gammalt. Måste skaffa mig ett nytt!


När gäddan tar Buster Jerk Dirty Roach (skitmörten).

Oturen höll i sig när båten plötsligt började driva. Jag insåg att jag drev för nära land och skulle dra upp ankaret. I andra sidan repet satt just… ja ingenting.
Hyfsat snopet och riktigt irriterande att man inte kollat ankaret tidigare. Det kom ut en frustrerad suck som mer lät som en älg och i dessa jakttider så kan det vara farligt! 🙂 Hur som helst så rörde sig detta om 30 minuter från det förlorade draget. Sedan var det kört. Det blåste för mycket och regnmolnen började hopa sig så jag valde att åka hemåt. Jag var ju tvungen att testa mina nya Swim Whizz röd/vit och den gula med svarta ränder dvs färgerna 618 och 664.

Som sagt! Hyfsat frustrerande att tappa ankaret!

Regnet började falla och i blåsten så var det som en skånsk vinter. Ni vet när regnet kommer nerifrån rakt upp i näsborrarna på en! Plötsligt böjde sig spöet riktigt kraftigt 2 ggr snabbt. Jag fick upp spöet och gjorde mothugg. Var det botten eller fisk? Jag kände inget mer än tyngde. Är det en gös då? Det känns inte riktigt som botten för båten rör sig inte bakåt men det jag vevar in rör sig framåt. Är det en gren då? Konstigt! Då förstod jag att det var fisk för fisken började gå åt sidan men inte mer. Inga ryck eller liknande. När de kom fram såg jag det att det var en gädda. Trodde faktiskt inte att det var det. Gäddan vägde lite över 2 kilo.

Nu var det dags att ge upp. Regnet vräkte ner och kallt hade det blivit i blåsten. Tyvärr blev det ingen större gädda men med nya beten så känns det ändå bra att få en del fisk även om de är små. Det blir en sorts bekräftelse och underlättar tålamodet vid svårflörtad fisk. Jag hade ju så sett fram emot att få större gädda men det kanske var lika bra det. Jag är inte så bra på att ta selfies! 🙂

Suget efter större gädda blir ju inte mindre när man ska se Pike Fight del 3 ikväll!
Vill ni inte missa nästa inlägg så prenumerera gärna! Det gör du på höger sida, längst ner!

Skitfiske på er!

Gryningsfiskaren

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 7 =

0
    0
    Varukorgen
    Din varukorg är tomÅtervänd till webbutik